Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Szolnoki Törvényszék elrendelte a fegyverneki, Szapárfalu major székhelyen működő Kunhalom Tej Kft. felszámolását, amely közvetetten, a Dráva Kalász Zrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester 50 százalékos tulajdonában áll.

A felszámolási eljárás március 22-én indult, a hitelezőknek 40 nap áll a rendelkezésükre, hogy a Kunhalom Tejjel szembeni követeléseiket bejelentsék a bíróság által kijelölt felszámolónak, az Alexander & Co Kft.-nek - derül ki a Cégközlönyből.

A fő tevékenységként állattenyésztéssel, valamint gabonatermesztéssel is foglalkozó vállalkozás évek óta veszteséges, 2013-ban 18 milliós nettó árbevétel mellett mintegy 51 milliós mínusszal zárt. A cégnek 2014-2016-ban nem volt bevétele, az éveket 3 millió, 2,5 millió és 8,7 milliós veszteséggel zárta. A kötelezettségállománya pedig 2016 végén meghaladta a 62 millió forintot - a Céginfo.hu adatai szerint.

Mészáros Lőrinc milliárdos nagyvállalkozó a gabonatermesztéssel foglalkozó, komlói (majd Debrecenbe áttett) székhelyű, évek óta szintén veszteségesen tevékenykedő Dráva Kalász Zrt. 2017 februári megszerzésével lett tulajdonos a Kunhalom Tej Kft.-ben.

A Kunhalom Tejjel azonos helyen, a Fegyverneki Szapárfalu major területén működő, szarvasmarha tenyésztéssel, tejtermeléssel foglalkozó Kunhalom Agrária Kft. már 2017 novembere óta felszámolási eljárás alatt áll, amely 2017 májusáig szintén Mészáros Dráva Kalász cégének érdekeltsége volt (utána egy kiadói, filmgyártói tevékenységet folytató Bétéel Média Kft. nevére került). Ez az agrárcég a felszámolási eljárásának elindulásáig, 2017. januártól novemberig 785 millió forint nettó árbevétel mellett 177 milliós veszteséget könyvelt el, a kötelezettségei 1,9 milliárd forintra rúgtak.

A Kunhalom Agrária legnagyobb értéke - az Index tavaly júliusi cikke szerint - az általa művelt vagy haszonbérbe adott föld, nagyjából ezer hektár lehet. Az eladósodott cég egyik korábbi tulajdonosa, a Juharerdő Vadászati Kft.-n keresztül Ökrös Imre volt, aki a miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak a sógora, Lévai Gizella élettársa.

A most felszámolás alá kerül Kunhalom Tejben szintén résztulajdonos Ökrös Juharerdő Kft.-je (a 3 milliós törzstőkéjű cégben a Dráva Kalász törzsbetéteinek összege 1,5 millió, a Juharerdőé 780 ezer, míg a harmadik tulajdonos TZS Invest Kft.-jé 720 ezer forint.)

Az egykor osztrák tulajdonú Kunhalom Agráriáról és Mészáros tulajdonszerzéséről tavaly az Átlátszó is írt.

Cégadatok, forrás: Céginfo.hu

A nyitókép illusztráció, forrás: Shutterstock.