Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szakmai támogatást nyújt a Paks 2 beruházás megvalósítása során a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) - mondta Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának megvalósításáért felelős tárca nélküli miniszter újságíróknak szerdán Bécsben, miután az ügynökség székházában megbeszélést folytatott Yukiya Amanoval, a szervezet főigazgatójával.

A magyar delegáció tájékoztatta a nemzetközi szervezet vezetőit a paksi beruházás előkészítésével kapcsolatos elmúlt két évi munkáról és a jelenlegi helyzetről. Egyetértettek abban, hogy a készülő új blokkok fontosak Magyarország számára - idézte Süli Jánost az MTI.

Megállapodtak a több évtizede fennálló konstruktív szakmai együttműködés folytatásáról, illetve megerősítéséről is.

A miniszter kitért arra, a NAÜ az energetikai kérdésekről szóló nemzeti döntésekben, illetve az azokról szóló vitákban nem vesz részt, de a döntések megszületése után szakmai támogatást biztosít a végrehajtáshoz annak érdekében, hogy a létesítmények biztonságosan épüljenek meg és működjenek.

A beruházásról szólva elmondta, a tervek szerint a felvonulási épületek építése idén megkezdődik, a reaktorok kivitelezése 2020-ban indul, és az atomerőmű két új blokkja 2026-ban és 2027-ben áll majd kereskedelmi üzembe.

Süli: a paksi energia olcsó és biztonságos

Magyarország a villamosenergia-igény átlagosan 30 százalékát importból fedezi, ez a hideg idő miatt a napokban 40-45 százalékra ugrott. Az elöregedő hazai erőművek és a növekvő áramfelhasználás miatt, az ellátás biztonsága érdekében szükség van az új paksi blokkokra, amelyek az időjárástól függetlenül, olcsón és biztonságos módon állítanak elő energiát - mondta Süli János.

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója a megbeszélés után elmondta, a nemzetközi szervezet szakértői folyamatosan értékelik a tagországokban folyó munkát. Magyarországon a NAÜ több missziója is járt korábban, egyebek mellett a nukleáris létesítmények fizikai védelmét és a hatósági rendszert értékelték. Megállapították, hogy a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően működnek, és javaslatokat tettek ezekkel kapcsolatban.

A Paks 2 beruházásról is folyik egyeztetés a NAÜ-vel. Megállapodtak abban, hogy a nemzetközi szervezet a blokkok építésének megkezdése előtt értékelő missziót küld majd, amely a magyar hatóság mellett szintén ellenőrzi, hogy a tervek megfelelnek-e a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak. Erre Fichtinger Gyula szerint a paksi beruházás létesítési engedélyének értékelése során, várhatóan jövőre kerülhet sor - írta az MTI.

A kép forrása: MVM Paks.