A "megváltozott körülményekre" tekintettel a Tesco-Global Áruházak Zrt. a jövő évi beszállítói szerződéseit igyekszik az ideinél hosszabb fizetési határidőkkel megkötni. Hackl Mónika, a magyar cég szóvivője lapunknak elmondta, központi döntés volt, amelyet itthon is végrehajt az anyavállalat, de hozzátette, a beszállítói szerződéseket természetesen csak kétoldalúan lehet módosítani, vagyis ahol nem megy a fizetési határidő kitolása, ott nem erőltetik.

A Tesco döntése nem meglepetés, az uniós kiskereskedelem egyesek szerint pengeélen táncol, mert egyik napról a másikra romlottak a hitelkondíciók - már ahol maradt forrás -, és néhány napi fogyasztási cikk esetében már világszerte a fogyasztás visszaesése mutatkozik, rést ütve ezzel a láncok likviditási rendszerén.

Az európai problémák a magyar kiskereskedelmi piacon is megjelentek, a romló hitelkondíciók és a források elapadása miatt a nagy kereskedelmi láncok már szigorúbb pénzkezelésbe kezdtek, ami egyelőre abban csúcsosodik ki, hogy ahol lehet, kitolják a fizetési határidőket, illetve a korábbiaknál jóval szigorúbban ellenőrzik a beszállítóik által kibocsátott számlákat. Ha például apróbb, korábban még átcsúszó hibát találnak a számlán, azokat visszadobják, így a határidő újra ketyeg. Emiatt nem ritka, hogy 30-45 nappal tolódik a határidőn túli fizetés.

Így a korábbi 45-60 napos fizetések 90-100 napra csúszhatnak, de a Napi hallott 180 napos fizetésről is. Az sem ritka, hogy a kisebb beszállítóktól már fizetésihatáridő-tolást kérnek és nem ritka az sem, hogy szó nélkül halogatják az átutalásokat. A beszállítók szerint ez a magatartás jellemző a kereskedőkre. Ám a lapunk által megkérdezett piaci szereplők egyike sem tapasztalta, hogy a vevője fizetési nehézségekkel küzdene. Hozzátették viszont, hogy a téma rendkívül kényes, és ha ők nem is látnak fizetési nehézségekre utaló jeleket, az még nem azt jelenti, hogy valóban nincsenek.

A nagy beszállítók szerint a kereskedők jelenlegi viselkedése még nem válságmenedzselés - mondják ezt úgy, hogy mögöttük is kiterjedt kisbeszállítói hálózat áll. Az elemzők szerint, ha a nagy kereskedelmi láncok feszegetik a fizetési határidőket, akkor nyilvánvaló, hogy a nemzetközi gyártók is hasonlóképpen járnak el saját kisebb beszállítóikkal szemben. Az elemzők szerint a karácsonyi időszakban még nem fenyegeti komolyabb krízis a piacot, de ha a januári forgalom az egyébként gyenge 2008-asnál is gyengébben alakul, februárban a fizetési határidővel zsonglőrködés sem lesz elegendő a likviditási rések betömésére. Néhány elemző szerint egyáltalán nem kizárt, hogy a lánctartozással erősen fertőzött élelmiszer-kereskedelmi piacon gyors és fájó konszolidáció indul el.