Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kutaknál a tankolók azt tapasztalhatják a jövő év elejétől, hogy a "hagyományos", 95-ös benzinnek növekedni fog a biotartalma, és az E5 helyett már az E10-es minőségnek fog megfelelni - mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az InfoRádióban. Ez azt jelenti, hogy a 95-ös benzin bioetanol-aránya legalább 6,1 százalék lesz a korábbi, legfeljebb 5 százalékos biotartalom helyett.

Az átállás már decemberben elkezdődik: a töltőállomásokon kicserélik a matricákat, a 95-ös benzint E10-es matrica is jelzi az eddigi E5-ös helyett. A magasabb bioetanol-tartalomra való váltás több európai uniós országban megtörtént, és a tapasztalatok szerint nem okozott műszaki problémát - hangsúlyozta a főtitkár, hozzátéve, hogy esetleg régi típusú gépkocsiknál lehet szükség a járműre vonatkozó előírások ellenőrzésére. Nem várható változás az autók fogyasztásában sem.

A benzinkutakon továbbra is elérhetőek lesznek az E5-ös, tehát az alacsonyabb bioüzemanyag részarányú, magasabb oktánszámú prémium motorbenzinek, amelyekre a jogszabály nem vonatkozik.

Az E10-es üzemanyag bevezetése csökkenti Magyarország energiafüggőségét. Emelkedik a motorbenzin itthon előállított biokomponens tartalma, ami csökkenti a kőolajimportot, másrészt a gyártási folyamat során keletkező biogázok hasznosításával csökkenthető a földgázbehozatal is.