Az Orbán-kormány változtatás nélkül további 3 hónappal, május 15-ig meghosszabbította most vasárnap a novemberi rendelkezést az üzemanyagárak befagyasztásáról.

Jelenleg nincs szó semmilyen kompenzációról, áfa- vagy jövedékiadó-csökkentésről, a befagyasztott árakat a töltőállomások tulajdonosainak kell valahogy megoldani. Ez már most is komoly kihívást jelent, hiszen a gázolaj beszerzési ára február 4. óta magasabb, mint 480 forint - írja a holtankoljak.hu portál. Február első hetében már három töltőállomás bezárt. (Egy, a Napi.hu megbízásából készült Pulzus-kutatásból az is kiderült a napokban, hogy a megkérdezettek 63 százaléka úgy gondolja, a kormánynak inkább adócsökkentéssel kellene enyhítenie az autósok terhein, nem pedig a vállalkozásokra terhelni az árbefagyasztás miatti különbözetet.)

A következő héten a benzin esetében is van arra esély, hogy a beszerzési ár 480 forint fölé emelkedjen, hiszen a Brent típusú olaj ára 95 dolláron tanyázik jelenleg, ami a hét elejéhez képest 2 százalékos emelkedést jelent - írja a szakportál.

Áremelés várhat a jövő héten

Az elmúlt héten nem változtak a beszerzési árak az üzemanyagok tekintetében, pedig az olaj árának emelkedése miatt ez indokolt lett volna. Így összességében körülbelül 5 százaléknyi olajár emelkedést még nem érvényesítettek a hazai beszerzési árakban. A forint sem tudta tartani magát a dollárral szemben: 2 százalékot gyengül a hét eleje óta. (Ott a két heti változást nézve nem olyan rossz a helyzet, hiszen január végén 1 dollárért még 320 forintot kellett fizetni.)

Összességében izgalmas hét elé nézünk: egészen biztosan emelkedni fognak az üzemanyag beszerzési árak, ami teljesen kiélezi a helyzetet a hazai üzemanyag piacon. A kutak tulajdonosaitól nem várható el az, hogy folyamatosan veszteséggel értékesítsenek üzemanyagot. Így számítani kell felhasználói oldalról arra, hogy jó esetben mennyiség korlátozások lesznek, viszont az sem kizárt, hogy kényszerűségből jelentős számban fognak kutak bezárni - hívja fel a figyelmet a Holtankoljak.hu.