A mai áremeléssel már nem lesz olyan kút Magyarországon, amelynek ne lenne magasabb a beszerzési ára, mint amennyiért adhatja az üzemanyagot, azaz ne szenvedne veszteséget – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára a 24.hu-nak.

A Mol nagykereskedelmi ára már csütörtökön is meghaladta a kiskereskedelmi árat – számolt be Egri Gábor, az Envi (amely 21 automata kutat működtet országszerte) ügyvezető igazgatója. Tegnap ugyanis a gázolajat bruttó 493 forintért adta a nemzeti olajtársaság a kutaknak, a 95-ös benzint pedig 480,4 forintért, miközben a kormány döntése értelmében a kutak nem adhatják 480 forintnál drágábban e két üzemanyagot. Ehhez jön az üzemeltetés költsége.

Folyamatosan rosszabbodhat a helyzet: minden kutat érint az árstop, mindenkinek fáj, napról napra egyre több kútra kerülhet ki a zárva tábla, ha úgy látják, nem bírnak el több veszteséget - véli Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója. Piaci információk szerint a következő napokban, hetekben a százas nagyságrendet is elérheti a bezáró kutak száma.

Vidéken lehetnek először gondok, hetek kérdése, és egyre több tankoló fog belefutni abba, hogy nem tudja ott megvenni az üzemanyagot, ahol eddig vásárolta.

Jelenleg szerveződik a független kutak hálózata, és tervben van, hogy az árstopra tiltakozásul felvonuljanak a Parlament elé, de hogy erre mikor kerülhet sor, arról még nincs információ. A mintegy kétezer benzinkútból nagyjából hétszáz a veszélyben lévő közepes- és kisvállalkozás, főleg vidéken, ők nagyon elkeseredettek - írta a portál.