Amennyiben szükséges és továbbra is be kell avatkoznunk, hogy ne legyen 15 vagy 20 százalék körüli infláció, akkor akár év végéig is fenn kell tartani a benzin- és az élelmiszerárstopot is

 - jelentette ki az atv.hu kérdésére Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnök. A politikus Hernádi Zsolt Mol-vezér 480 forintos benzináras kijelentésére reagált.

Jó döntés volt az árstopok bevezetése Bánki szerint.

“Senki nem tudja pillanatnyilag, hogy mikor fog tetőzni az infláció. Arra számítanak az elemzők, a jegybank is, hogy ez valamikor az ősz folyamán fog megtörténni. Tehát, amikor látjuk azt, hogy az infláció már egy csökkenő pályára állt, akkor a kormány nyilván újra napirendre tűzi az október végi, illetve december végi állapotot a két árstop tekintetében, és azokat akkor tudja felülvizsgálni” - tette hozzá.

Hernádi szerint elkezdtünk hazardírozni

ATV Heti Naplóban Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója arra a kérdésre, meddig tartható a 480 forintos ársapka, azt mondta: messze túl vagyunk ezen a ponton, itt már „picit elkezdtünk hazardírozni”, hiszen Magyarországon fogyasztásnövekedés van, és a 480 forintos ár az importot megszünteti Magyarországon. Ez egy olyan probléma, amit még egyszer végig kell gondolni, Bánki Erik azzal válaszolt: most a benzin nagyjából 800 forint, a dízel 820 forint körül van, támogatás nélkül ennyi lenne az ár, amit fizetni kellene.

Arra a kérdésére, elképzelhető-e, hogy a benzinárstop október elseje után úgy marad, hogy adott esetben a 480 forintos határ helyett 580 forintnál vagy valamivel magasabban húzzák meg a határt, Bánki Erik kijelentette: “bármi elképzelhető, de egyelőre ezt senki nem tudja megmondani, még én sem”.