Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mióta elkezdtünk kijönni a koronavírus-járvány miatti, 2020 márciusi mélypontról, amikor 20 dollár körül volt a hordónkénti ár, azóta meredeken drágult az olaj a világpiacon. Ennek oka, hogy a növekvő kereslettel nem tud lépést tartani a kínálat, mert korlátos a kitermelési kapacitás, a munkaerő és a szállítás is - mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a portálnak.

A hiánygazdaság pedig felfelé nyomja az árakat, az energiahordozók árát is. Ehhez az alaphelyzethez jön hozzá az orosz-ukrán geopolitikai helyzet, ami idegessé teszi a piacokat, mert bármikor kitörhet egy konfliktus.

A prognoszta szerint nem valószínű hogy hirtelen visszafordulnának az a jelenlegi szintekről. Valószínűbb az a forgatókönyv, hogy 90 dollár fölé emelkedik az olaj ára. Emellett márciusban jön a Fed fontos kamatdöntő ülése, ahol a várakozások szerint elkezdi kamatemelési ciklusát, ha pedig ez így lesz, az hosszabb távon erősítheti a dollárt.

Mindezeket összeadva, ha megszűnne az árstop február közepén, biztosan magasabb árakkal találkoznánk a benzinkutakon, mint a rögzített 480 forintos szint, mondta az elemző, aki szerint ezek az árak biztosan 500 forint felett lennének, és valószínűleg utána is folytatódna az áremelkedés.

Politikailag logikus lépés, hogy újabb három hónapra meghosszabbítsák az árlimitet, hiszen a benzinárak emelkedése komoly politikai kockázatot jelent szavazói oldalról - véli Virovácz Péter.

További három hónap múlva már az olajpiacot jelenleg élező energiaválság és az orosz-ukrán geopolitikai konfliktus is talán múlóban lesz.

A kormány egyelőre nem döntött a kérdésben, a kutaknak ugyanakkor fontos lenne tudniuk, hogy meddig kell veszteséggel működniük.