A szerdai kormánydöntés értelmében a kisbenzinkutaknak az üzemanyagár-stoppal érintett üzemanyagok értékesítése után literenként 20 forint támogatást nyújtanak 3 hónapra (március, április, május). Ezért cserében nem tarthatnak üzemszünetet és meg kell tartaniuk dolgozóikat.

Elengedik az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerből (EKR) származó kötelezettségeket valamennyi, benzinkutat üzemeltető vállalkozás számára 3 hónapra.

Biztosítják annak a jogi lehetőségét, hogy a kisbenzinkutaknak csak a személygépjárműveket, a motorkerékpárokat és a mezőgazdasági gépeket kelljen kötelezően kiszolgálniuk, a 3,5 tonnát meghaladó kamionokat és buszokat nem.

Az állami, illetve önkormányzati ingatlanban működő üzemanyagtöltő-állomásokat mentesítik a bérleti díj fizetési kötelezettség alól 2022. március, április és május hónapokra - írja György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Facebookon.

Korábbi döntések

A kormány már napokkal ezelőtt megállapodott kis benzinkutakkal, hogy

  1. Hitelmoratóriumot vezetnek be.
  2. Január elseje és május 31-e között elengedik a szociális hozzájárulási adót töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatottig.
  3. Valamennyi benzinkút számára ideiglenesen eltörlik a külföldről beszerzett energiára kivetett adót.
  4. Fejlesztési támogatásban részesítik a vidéki kisbenzinkutakat, hogy képesek legyenek a 24 órás kiszolgálásra. 14 millió forintos beruházásból 10 millió forintot átvállal az állam.
  5. 0 százalékos áthidaló hitelt vezetnek be.
  6. Elengedik a készletezési díjat.

A kormány pár napja úgy döntött, hogy a benzin és a gázolaj bruttó nagykereskedelmi eladási árát is befagyasztotta 480 forinton nem csak a kiskerárat, amelynek már tavaly november óta ennyi a maximuma. Ez az ár a kiskereskedőknek történő értékesítés során alkalmazható.

Emellett változott a benzin és a gázolaj jövedéki adótartalma is: nettó 5-5 forinttal csökkent: így a benzin jövedéki adótartalma 115 Ft/liter, a gázolaj jövedéki adótartalma: 105,35 Ft/liter.

Elszállnak az árak, de nem érezzük

A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 11 forinttal emelkedik pénteken, a gázolajért pedig 17 forinttal kell többet fizetnie annak, aki a nagykereskedőtől vásárol direktben üzemanyagot, ez alól kivételt jelentenek a benzinkutak - írta korábban a Holtankoljak.hu.

Ha nem lennének befagyasztva az árak, akkor

  • a 95-ös benzin 553 forintba,
  • a gázolaj pedig 574 forintba

kerülne literenként.