Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakportálhoz folyamatosan érkeznek a jelentések az ország különböző kútjairól, ahol már nem, vagy nem sokáig tudják kiszolgálni az ügyfeleket. Van, ahol maximum 5 liter üzemanyagot adnak ki, vagy maximum 1000 forintig lehet tankolni.

Füzesabonyból azt jelezte az egyik kútüzemeltető, hogy benzin egyelőre van, a gázolaj pedig pénteken fogy el.

Három Avia-kúton, Baján, Nagybaracskán és Pörbölyön 5 liter a maximálisan kiadható mennyiség.

Görbeházán teljesen bezárt a kút.

Egy másik bajai kúton 1000 forintért lehet maximum tankolni (ez valamivel több, mint 2 liter üzemanyag). Ellátási problémáik vannak.

A Népszava ma arról írt, hogy a „kis” benzinkutasok a magyar állam ellen indított alkotmánybírósági pereket fontolgatnak a 480 forintos üzemanyagár-korláthoz kapcsolódó, számukra hátrányos intézkedések miatt. Az iparág kis szereplői úgy vélik, a 480 forintos kis-, majd nagykereskedelmi üzemanyagár-korlátról szóló rendeletek sértik azt a szabályt, miszerint hatósági árral senki sem kötelezhető veszteséges működésre. 

A kutak bezárása és a korlátozások azért is érdekesek, mert éppen egy héttel ezelőtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, Mol-vezér. Akkor jelentették be többek között, hogy a 7,5 tonna feletti gépjárművek és a 3,5 tonna feletti külföldi áruszállítók csak a nagynyomású kutaknál tankolhatnak, ahol piaci áron adják a gázolajat.

Hernádi Zsolt akkor is elmondta, hogy van üzemanyag, csak logisztikai problémák vannak.

Péntektől csökkennek a nagykereskedelmi árak

Péntektől jelentősen csökken a benzin és gázolaj nagykereskedelmi ára - erről a Holtankoljak.hu írt tegnap.

A benzin esetében ez literenként bruttó 40 forintot jelent, a gázolaj beszerzési ára pedig bruttó 70 forinttal kerül majd kevesebbe.

Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulnánk a hazai kutakon, ha nem lenne a 480 forintos hatósági ársapka:

  • 95-ös benzin: 591 Ft/liter
  • Gázolaj: 641 Ft/liter