Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Annak ellenére, hogy decemberben 5,3 százalékkal kevesebbe került az üzemanyag novemberhez képest, de még mindig majdnem 26 százalékkal többe, mint egy évvel korábban - közölte az RTL Klub Híradója a KSH legfrissebb adatai alapján.

A benzin literenkénti átlagára jelenleg 477, a gázolajé pedig 479 forint, mivel minden tizedik kút a maximált árnál olcsóbban kínálja az üzemanyagot. A holtankoljak.hu előrejelzése szerint viszont hamarosan ők is elérik a plafont, mint november közepén, a hatósági ár bevezetésekor.

"Egy-két héten belül megtapasztalhatjuk, hogy újra minden töltőállomáson 480 forintba kerüll a benzin és a gázolaj is" – mondta az RTL Híradónak Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

És menne még feljebb is. Január 2. hetében 6 százalékkal, 86 dollárra ugrott az olaj ára. A járvány sem lassította a növekedést, sőt fokozódik a kereslet a világpiacon. Ennek következtében a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a nyersanyag hordónkénti ára akár a 150 dollárt is elérheti idén.

A 150 dolláros ár pedig nagyságrendileg 700 forintos hazai üzemanyagárat jelentene – mondta az RTL Klub Híradójának Molnár László, a GKI vezérigazgatója.

Az autósok megúsznák a horribilis költségeket, ha egész évben marad a maximált ár, hiszen akkor a benzin legfeljebb 480 forintba kerülne. Így viszont  benzinkutak termelnének komoly veszteséget akár év végig veszteséget.

"Őszintén reméljük, hogy február 15-ével megszűnik a hatósági ár alkalmazása. Különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi piaci helyzetet, a kőolaj aktuális világpiaci árát tekintve egy komoly emelkedés látható" – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A Híradó rákérdezett a kormány illetékeseinél, hogy meghosszabbítják-e az árbefagyasztást. Azt a válasz érkezett hogy, a kiterjesztés indokoltságáról, módjáról a február közepi világpiaci és egyéb körülmények, folyamatok alapján születhet majd döntés.