A november 15. óta érvényes 480 forintos üzemanyagár-korlát bevezetése miatt a mintegy ezer, gyengébb anyagi helyzetű, „márkátlan” hazai kút mostanra a csőd szélére került.

A hazai töltőállomások a nagy részüket ellátó Mol Nyrt.-től tegnap óta már átlag 480 forintért vásárolhatják a benzint, a gázolajat pedig 493 forintért méri a nagykereskedő, azaz ma már minden liter üzemanyag értékesítése növeli a kutak veszteségét.

Míg a nagyobb hálózatok egyelőre bírják tartalékokkal, a kisebb, jellemzően családi tulajdonú, de saját térségük ellátásában kulcsszerepet játszó egységek közül néhány már be is zárt, illetve bejelentette leállási szándékát.

Több javaslatuk is van

A VOSZ-t (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) a kisebb kutakat üzemeltető, a kialakult helyzet kormányzati orvoslását kérő tagjai kérték fel közvetítésre - mondta Perlusz László a napilapnak.

A szövetség javasolja a minimális nyereséget biztosító kiskereskedelmi árrés fixálását, a nagykereskedelmi ár szabályozását, célzott állami támogatásokat és kedvezményeket, illetve 2022. május 15. után az ármaximálás biztos eltörlését. E felvetéseket egymással kombinálhatónak tartja, illetve nyitottak más javaslatok megtárgyalására is.

Már több tízmilliárd az ágazati veszteség

A Népszava becslése szerint a „független”, vagy "fehér" töltőállomások az elmúlt bő három hónap során már csaknem tízmilliárd forintot veszítettek.

Tőzsdei elemzők pedig a Mol veszteségét 10 és 20 milliárd közé teszik.

Így thát az üzemanyag-kiskereskedelmi ágazat összességében már több tízmilliárdot veszített az intézkedésen. Igaz, a másik oldalról ugyanennyi pénz maradt a magyarországi autósok zsebében.