Több ok miatt is emelkedő pályára állt a Brent típusú olaj ára héten. A tőzsdei mozgások, majd egy kibertámadás az európai olajközpont ellen a hordónkénti árat átrepítette a 90 dolláros szinten, elemzők szerint ezek után nagyon gyorsan itt lehet a tartósan 100 dolláros olajár - írja a szakportál.

Ez jelen helyzetben különösen a benzinkutakat érinti negatívan, hiszen a 480 forintos ársapka miatt a nagykereskedelmi árak emelkedését nem tudják lekövetni a kiskereskedelmi árakban.

A szakma bejelentést vár a február 15-e utáni időszakra: maradnak-e a feltételek vagy változás áll be. Elengedhetetlen a változtatás, hiszen akár ellátási problémákat is jelentkezhetnek, ha minden feltétel marad úgy, ahogy most van érvényben.

A jövő héten talán a forint jelentős erősödése tud határt szabni a nagykereskedelmi üzemanyagárak emelkedésének, hiszen 10 forint volt az erősödés a héten és az árfolyam 310 forinton áll.

A Brent hordónkénti ára 4 százalékot emelkedett a héten, az aktuális ár 92,78 dollár hordónként.

Mindezt összevetve talán további áremelés nem lesz, inkább az árak szinten tartására látunk esélyt, csökkenés a számok alapján nem várható.

- véli a Holtankoljak.