Szerdai számában a napilap azt írja: az érdekképviseletektől származó információk szerint a kormány asztalán van a négy nagy állami közszolgáltató vállalat, valamint a szakszervezetek megállapodása, amely egybecseng a kormányoldal elképzeléseivel is.

A MÁV-nál, a Volánoknál, a Magyar Postánál, valamint a víziközmű ágazatokban január közepén kezdődtek a bértárgyalások.

QP | Quality Placement

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a lap kérdésére azt közölte, folyamatosak az egyeztetések az állami cégekkel, de a végleges döntés csak a kormány valamelyik soron következő ülésén születhet meg. Hozzátették: a tárca kérése az volt, hogy hosszú távú megállapodásra tegyenek javaslatot a felek.

Megállítják a bértorlódást

Mészáros Melinda, az ágazatokban döntő többséget képviselő Liga Szakszervezetek elnöke a Magyar Időknek elmondta: a szakszervezetek egységes javaslatot fogadtak el az állami cégek dolgozóinak béremeléséről, így 2019-re 30 százalékkal nőhet azon dolgozók bére, akik a minimálbérnél magasabb összegért dolgoznak.

Idén nő a legjelentősebben a munkavállalók fizetése, akár 12-15 százalékkal, jövőre újabb 10 százalék körüli emelés jön, majd 2019-ben legalább 5 százalékos, de utóbbit a gazdasági folyamatok tükrében később tovább lehet emelni - közölte a szakszervezeti vezető, hozzátéve: a jövőben az önkormányzati fenntartású gazdasági társaságok dolgozóinak bérfelzárkóztatására kell kiemelt figyelmet fordítani.

A béremelések több mint 100 ezer munkavállalót érintenek, a dolgozók pedig visszamenőleg a januárra esedékes növekményt is megkapják.