A BKV Zrt. és a metróhálózatának 20 helyszínén a Princess pékséget működtető Isar között két évtizede áll fenn hosszútávú – 2027-ben lejáró – bérleti szerződés, amelyet legutoljára 2006-ban módosítottak. Az eddig eltelt időszak alatt a cég jelentős összegű, kétmilliárd forintot meghaladó bérleti díjat fizetett a BKV-nak, amely a bevételt a tömegközlekedés működtetetésére fordította - írja közleményében a BKV.

A hosszútávú bérleti szerződés a metróhálózat felújítása, átalakítása miatti szolgáltatáskiesés esetére egy olyan rendelkezést tartalmaz, amely az M3-vonal 2017-től 2022-ig tartó rekonstrukciója kapcsán akár a 700 millió forintot is elérő kifizetést tett volna szükségessé a BKV részéről az ISAR felé. Mivel a hosszútávú, közel három évtizedre kötött szerződés bírósági felülvizsgálata, illetve megszüntetése több jogi szakvélemény szerint sem volt kivitelezhető, a BKV egyeztetéseket kezdeményezett az Isarral a 15 éve változatlan tartalmú szerződés feltételeinek kedvezőbbé tétele érdekében - írja a BKV.

A több éve húzódó egyeztetés most zárult le: a felek olyan, mindkét fél számára elfogadható megállapodást kötöttek, ami a BKV fizetési kötelezettségét a felére, vagy még annál is nagyobb mértékben csökkenti, és az elkövetkező időszakban az Isar által fizetendő bérleti díjat jelentősen, akár 200 millió forinttal is megnöveli, míg a szerződés futamidejét további 7 évvel megemeli.

Ez a szerződésmódosítás – amelyhez a BKV igazgatósága többségi szavazattal az április 26-án tartott ülésén hozzájárult - egy olyan időszakban nyújt jelentős pénzügyi tehercsökkentést a társaságunk számára és járul hozzá a BKV pénzügyi egyensúlyának fenntartásához, amikor a fővárosi önkormányzat és a BKV költségei a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt amúgy is erőteljesen megemelkedtek - közölte a közlekedési vállalat.