Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szijjártó Péter kiemelte: a vállalat 4,4 milliárd forintból modernizálja személyautó-gumiabroncsokat előállító gyártósorait és szélesíti termékpalettáját. Ehhez a kormány 1,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt - tette hozzá, jelezve: a projekt ezer ember munkahelyét teszi biztossá és ugyanennyi család megélhetését kiszámíthatóvá. Szerinte mindez a kabinet keleti nyitás politikájának fontos értékmérője, hasonlóan ahhoz, hogy Magyarország keleti irányú kereskedelmi forgalma az elmúlt egy évtizedben 25 százalékkal nőtt, és tavaly először több beruházási forrás érkezett keletről, mint nyugatról.

A befektetési érték 60 százaléka mellett ez a külföldi tőkéből teremtett összes új munkahely 40 százalékát adta - jegyezte meg.

A gyöngyöshalászi a negyedik jelentős beruházás, melyet hétfőn bejelentettek. Mindegyik az autóiparhoz kapcsolódik és három keleti, ezen belül is kettő indiai befektető finanszírozásában jön létre - mondta Szijjártó.

Az Apollo Tyres a világ 20 legnagyobb gumiabroncs-előállítójának egyike, mely 7 gyártóközpontot működtet Indiában és Hollandiában. A gyöngyöshalászi üzem évente több mint 5,5 millió személyautó, valamint 675 ezer busz és teherautó abroncsainak legyártására képes.

Az itt készült termékek több mint 96 százalékát külföldön értékesítik. Az ágazatban foglalkoztatottak száma Magyarországon az Apollo beruházásának is köszönhetően megközelíti a 7 ezret - ismertette a miniszter.

Chikuluuri Krishna Kumar, az Apollo Tyres ügyvezető igazgatója elmondta: folyamatosan növelik a gyártás volumenét és az elmúlt hónapokban két német autógyárral is megállapodtak. Gyöngyöshalászon a gyártókapacitás 90 százalékát kihasználva termelnek, ám a koronavírus-járvány itt is új helyzetet teremtett. Kiemelte: elkötelezettek a munkavállalói létszám fenntartása mellett és ebben partnerre találtak a magyar kormányban is, mint ahogyan az üzem átadása óta megtalálták Magyarországon a sikeres működés, valamint a folyamatos korszerűsítés és bővítés feltételeit.