Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Szabadics-Építő Kft. volt ügyvezetőjének, Grabant Jánosnak a cége sorra nyeri el a Szabadics Zoltán nagyvállalkozó által kiírt közbeszerzéseket - derül ki a Napi.hu által átnézett közbeszerzési tájékoztatókból. A beruházások többsége jelentős állami támogatásokat tartalmaz.

Grabant János cégadatbázisok szerint 2018. végéig volt a Szabadics-Építő Kft. ügyvezetője, a tulajdonában lévő Grasal Kft. pedig csak tavaly és idén is megnyerte a Zobori KalandoZoo Kft., a Kányaváry Borbirtok Kft., és a Holnapocska alapítvány közbeszerzéseit is. Mindhárom társaság Szabadics Zoltán nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozik.

Például áprilisban jelentették be, hogy egymilliárd forintért épült hullámvasutas élménypark Zalaszabarban a Holnapocska tábor és Zobori élményparkban. A híradásokból azonban eddig kimaradt, hogy a kivitelező a Grasal Kft. volt. Az ünnepélyes átadón maga Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Szabadics Zoltán mondott beszédet. A beruházás költsége meghaladta az 1,2 milliárd forintot, ebből csaknem egymilliárd forintot az állami Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program forrásai fedeztek.

"Zalaszabar megelőzte Budapestet, mert a fővárosban egy ilyen színvonalú, egységes, gyermekeket szolgáló élménypark ma nincs. Zalaszabaron viszont van. S azt gondolom, hogy ez a helyiek összefogásának köszönhető. Gratulálók ehhez, hiszen sok év munkája van benne, s ehhez tettünk hozzá mi egy cseppet, az elmúlt évben a támogatással" - mondta akkor Rogán Antal. Az élményparkot még tovább fejlesztik vidámparki gépekkel és állatsimogatóval, a közbeszerzést újra a Grasal Kft. nyerte.

Megbízások garmadája

A Szabadics-Építő Kft. volt ügyvezetőjének, Grabant Jánosnak és feleségének tulajdonában lévő Grasal Kft.-nek igazán jó éve volt 2018., hiszen a 2017-es 260 millió forintos árbevétel 1,2 milliárd forintra ugrott. Még számos megbízást köszönhet a cég az államnak és a Szabadics Zoltán érdekeltségeinek. Például a Kányaváry Borbirtok Kft.-nek 92 millió forintért építhet borpanziót szintén Zalaszabaron. A borpanzió építésére a Szabadics Zoltán tulajdonában lévő Kányaváry Borbirtok Kft. pedig szintén sikeresen pályázott az MTÜ által indított Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programon, hiszen 68 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el.

Persze már eleve a borbirtokban is benne van az adófizetők pénze: 60 millió forintos beruházást az agrártárca 17 millió forinttal támogatta. A Holnapocska alapítvány számára pedig ability parkot és látogatóközpontot épített a Grasal Kft. 260 millió forintért, a projekt uniós és költségvetési forrásból készült. A Holnapocska tábort szintén Szabadics Zoltán alapította.

Vagyis a különböző Szabadics érdekeltségek által elnyert uniós és hazai pénzekből végül a Szabadics-Építő Kft. volt ügyvezetőjének cége valósítja meg az egyes konkrét beruházásokat. Azt még nem tudni, hogy Balatonfüreden ki építkezhet, de a Napi.hu már megírta, hogy a balatonfüredi önkormányzat tulajdonában lévő és a Balatontourist Kft. által üzemeltetett kemping területén épülhet fel az a 66 szobás, négycsillagos hotel, amelyre 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott az SZ.Z. Szállodafejlesztő Kft. a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által 2017-ben útjára indított, Kisfaludy turisztikai fejlesztési programból.

Az SZ.Z. monogram pedig Szabadics Zoltán vállalkozót fedi, aki március 15-én Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapott Áder János köztársasági elnöktől. Az állami milliárdokkal megtámogatott építkezés helyszínéül szolgáló önkormányzati kempinget a Balatontourist Kft. használja, amely a Konzum-csoporton keresztül Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos üzletember érdekeltsége.