A feltételezések szerint a vállalat 700 ezer forinttal tartozik az egyik szakszervezeti tisztségviselőnek, de a tárgyaláson valószínűleg az összes olyan munkavállalóról szó esik, akik nem a garantált bérminimum alapján kaphatták meg a fizetésüket - írja a Magyar Nemzet.

A munkavállalókat az ügyben Pál Péter, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) jogi szakértője képviseli, aki a lapnak azt mondta, hogy már több, mint 20 dolgozó ügye került hozzá. A cikkek megjelenése után olyanok is jelentkeztek nála, akik már nem dolgoznak a vállalatnál, de úgy ítélik meg, hogy ők is érintettek az ügyben.

A lap szerint elképzelhető, hogy százas nagyságrendben érintettek a targoncás munkakörben alkalmazott munkavállalók a 13 ezer embert foglalkoztató vállalatnál abban a vitás ügyben, amelyről korábban azt írták: a szakszervezet szerint évekig nem a jogszabály által előírt mértékű, hanem az annál alacsonyabb alapbér alapján számították ki a járandóságukat. Emiatt munkaügyi felügyeleti eljárást is kezdeményeztek, amely - információik szerint - folyamatban van.

A Magyar Nemzet továbbá úgy tudja, hogy az elmúlt napokban Magyarországra érkezett a külföldi tulajdonú Spar több vezetője is.

A vitával kapcsolatban korábban a cég azt közölte, hogy a KDFSZ lejárató kampányt folytat ellenük. Erről részletesebben itt írtunk.

A Spar szerint valótlan a napilap állítása

A Magyar Nemzet írására a Spar lapunkkal cikkünk megjelenését követően közölte: a cikk "valótlan állításokat fogalmaz meg a Spar Magyarországgal kapcsolatosan, melyek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által a Spar ellen elindított lejárató kampány újabb fejezetének tekinthetőek" és amelytől a vállalat továbbra is elhatárolódik.

A Spar a korábbi szakmai álláspontját is fenntartja, miszerint a vállalat a targoncavezető munkakörben foglalkoztatott munkavállalói részére az időbér és a teljesítménybér kombinációjaként messze a garantált bérminimum felett fizetett és fizet jelenleg is. A targoncavezetők 2018-ban pótlékok és egyéb juttatások (például 13. havi juttatás) nélkül havonta átlagosan bruttó 367 447 forintot kerestek.

A Spar a Magyar Nemzet cikke kapcsán jóhírnév sérelme miatt eljárást indít, és az Ügyvédi Kamaránál is bejelentést tesz.