Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legfrissebb novemberi adat nem csupán az idei legnagyobb forgalom, hanem az elmúlt 19 hónap legerősebb teljesítménye a támogatott, vényköteles szegmensben.

Az októberi gyengébb adatokat követően novemberben már visszatért a magyar patikák forgalma a természetes növekedési pályájához, a legfrissebb novemberi adatok még meg is haladhatták a várt növekedést

– kezdi elemzését Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője.

 

Novemberben 17,5 millió darab támogatott vényköteles gyógyszert adtak el itthon a patikák. Az előző hónaphoz képest 4,8; az előző évhez képest 2,1 százalékkal bővült az eladott termékek száma.

 

A növekvő infláció közepette a KSH adatai szerint a gyógyszerpiacon 2,7 százalékkal emelkedtek az árak.

A támogatott, vényköteles gyógyszerek esetében az árakat nem tisztán a kereslet és kínálat törvényei határozzák meg, mivel jelentős az állami szabályozás a szegmensben. Ettől függetlenül bizonyos időközönként a hatóságok megváltoztathatják a támogatott készítmények listáját. Egyes termékek bekerülhetnek a támogatott, vényköteles gyógyszerkörbe, mások pedig kikerülhetnek ebből a speciális körből, amelyek révén a betegek érzékelhetik az árak változását.

Novemberben egy átlagos gyógyszerdoboz utáni forgalom 2 915 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 2 785 forintos értékhez képest.

A legdrágább készítmény az epebetegség kezelésére használt echenodeoxycholic sav hatóanyagú kemény kapszula volt novemberben, amelynek az egy dobozra jutó forgalma 7 millió forint körül alakult, amiért a betegeknek körülbelül 1 000 forint körüli összeget kell fizetniük. A vényköteles, támogatott készítmények árának jellemzően több mint 70 százalékát a magyar állam állja.

Nagy regionális szórás

Az egy dobozra jutó forgalom regionálisan nagymértékben szóródik, az ország keleti fele jelentősen elmarad a nyugati térségtől.

Míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az eladott gyógyszer dobozonkénti bruttó forgalma  2 496 forint, addig Vas megyében ez az érték 3 158 forint, vagyis az ország alacsonyabb jövedelemmel rendelkező megyében minden bizonnyal az olcsóbb kiszereléseket választják a betegek.

Kiemelkedik a főváros, Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megye a szomszédok közül. Ennek az az oka, hogy ezekben a megyékben találhatóak a nagy kórházaink, amelyek betegei igen nagy mértékben szívják fel a legdrágább, daganatellenes szereket  - írja elemzésében a Hiflylabs.

A forgalom minden megyében az előző évhez és hónaphoz képest is növekedett. A legnagyobb mértékben Csongrád-Csanád (8,3 százalék), Heves (6,6 százalék) és Nógrád (6,5 százalék) megyék növekedtek az előző hónaphoz mérten.

A legtöbb gyógyszercsoport  kategória növekedés tudott felmutatni a forgalom értékében havi és éves szinten egyaránt. Kivételt jelentenek ez alól az urogenitális rendszer – nemi hormonok és az egyéb gyógyszerek kategóriái, amely csoportok forgalma lassult októberhez mérten.

Az urogenitális rendszer – nemi hormonok gyógyszerei 2 százalékkal csökkentek, elsősorban a nemi hormongyógyszerek és egyéb nőgyógyászati készítmények, mint például a méhműködést serkentő szerek visszaesése miatt. Az egyéb gyógyszerek enyhén, 0,7 százalékkal lassultak, amely csoportból kiemelendő az allergén készítmények eladásainak csökkenése.