Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összesen öt magánkézben lévő tankönyvkiadó indított pert az Oktatási Hivatal (OH) ellen - köztük az ország egyik legnagyobb magánkiadója is - mert nyilvánvaló diszkriminációnak tartják, hogy az ugyanolyan kerettantervhez írt állami kiadású tankönyvek engedélyét meghosszabbították, míg a magánkiadók által szabályosan benyújtott hosszabbítási kérelmeket elutasították - értesült a Népszava. A kiadók közül többen a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (Tanosz) is tagjai.

Az még ugyan nem tudható, hogy a már benyújtott keresetek tárgyalására mikor kerülhet sor, de az ügy súlyát jól mutatja az egységes fellépés. Romankovics András, a Tanosz alelnöke a Népszavának elmondta, hogy számos példával tudják bizonyítani, hogy az OH nem a tankönyvek minőségére, hanem a kiadói tulajdonviszonyokra tekintettel utasította el az eredeti engedélyek meghosszabbítására való kérelmeket.

A Tanosz szerint az utóbbi időben még úgy is visszautasították számos magánkiadós tankönyv engedélyének megadását, hogy az engedélyezésükhöz szükséges szempontoknak teljesen megfeleltek. Például az egyik magánkiadó által kiadott "Ábécés olvasókönyv" mind az eredeti engedély időtartama, mind a kerettantervi követelmények, mind az engedélyezési eljárás tekintetében teljes mértékben azonos paraméterekkel rendelkezik az állami kiadású "Arany ÁBÉCÉ" című olvasókönyvvel, ennek ellenére az utóbbi engedélyét megadták, a magánkiadó kérelmét viszont - eljárás lefolytatása nélkül - visszautasították.

A Tanosz adatai szerint a magánkiadók hosszabbítási kérelmének 2018-ban történő elutasítása összességében több száz tankönyvet érint, mely már a tankönyvellátás színvonalát és ezzel az oktatás minőségét is veszélyezteti.

Képünk forrása: Napi