A szigorú műszaki követelményeket és a saját költségre "egyendizájnolt" kocsik miatt rendeznek ma demonstrációt a taxisok - azt várják, hogy a főváros illetékesei még változtatnak az új szabályokon, mielőtt elfogadná azokat a közgyűlés. A fővárosi önkormányzat hamarosan, a nyári szünet előtt fogadná el az új elírásokat, de a taxis szakszervezetek abban bíznak, hogy még változtathatnak rajta. Hogy ezt elérjék, ma 15 órakor 1000-1500 taxis indul tüntetni a Hősök teréről - írta a Népszava.

A taxikérdésért is felelős Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) szerint viszont hónapokig tartó egyeztetések alapján készült el a jelenlegi rendelettervezet, amely főképp éppen a taxis érdekképviseletek javaslatait tartalmazza. Ezzel szemben az Országos Taxis Szövetség állítja, hogy harminc javaslatukból mindössze egyetlen egy került bele a tervezetbe, és annak jelenlegi formában való elfogadása több ezer taxis megélhetését veszélyeztetné. Ha a mai demontrációval ezen nem tudnak változtatni, akkor erőteljesebb nyomásgyakorlást helyeztek kilátásba.

A rendelettervezet szerint 2013. január 1-től a fővárosi taxik egységes arculatot kapnának, valamint csak tíz évnél fiatalabb, meghatározott műszaki paramétereknek megfelelő gépkocsik lehetnének használatban. Ezek mellett szabályoznák az alapdíjat és a maximális kilométerdíjat is.

A taxisok szerint amennyiben a tervezetet nyáron elfogadják, úgy a jelenleg működő taxik 70-90 százaléka nem közlekedhetne januártól; a bevezetés több milliárdos kiadást jelentene a fuvarozóknak - a háttéről itt olvashat bővebben..

A szakszervezetek a demonstrációval azt kívánják elérni, hogy a BKK és a főváros tárgyaljon velük újra a taxi-rendeletről. A BKK-nál azt közölték, készek tárgyalni a szakszervezetekkel, azonban ehhez arra lenne szükség, hogy ne "állandóan változó" elvárásokkal álljanak elő.