Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A PET- és üvegpalackok, alumíniumdobozok visszaváltási rendszere várhatóan 2023 nyarán indul el Magyarországon, amelynek segítségével 90 százalékot meghaladó mértékű szelektív gyűjtést lehet elérni, azaz az italcsomagolásoknál megvalósulhat a hulladékmentességet biztosító körforgásos gazdasági modell - adták hírül közleményükben azok a szakmai szövetségek, amelyek a háromféle ital-csomagolóanyagot felhasználják és kidolgozták a visszaváltási rendszert.

A stratégiai és szabályozási koncepcióval az iparági szervezetek a kormányzati

döntéshozók munkáját szeretnék támogatni. A hazánkban megvásárolható műanyag és üveg italpalackok, illetve az alumínium italdobozok 100 százalékban újrahasznosíthatóak, azaz alkalmasak arra, hogy használat után ismételten palackokká váljanak vagy egyéb alapanyag készüljön belőlük. Visszaváltási rendszerek Európa számos országában működnek, közös jellemzőjük, hogy az italgyártók és kereskedők szoros együttműködésével jöttek létre és működnek. 

A visszaváltási rendszer által érintett háromféle ital-csomagolóanyagból (PET, alumínium és üveg) Magyarországon évente mintegy 3,5 milliárd darab palack, illetve doboz kerül forgalomba. Ezért összetett, precízen összehangolt műszaki, informatikai, pénzügyi és logisztikai hátteret igénylő visszaváltási struktúrát kell majd létrehozni. Az italgyártó-szövetségek koncepciója a nemzetközi jó gyakorlatok és a hazai piaci adottságok figyelembevételével készült. 

Az együttműködő iparági szervezetek el fogják juttatni koncepciójukat a kormányzatnak és a visszaváltási rendszer kialakításában érintett döntéshozóknak. A szervezetek javasolják, hogy álljon fel egy a kormányzat, az italgyártó vállalatok és a kereskedelmi szektor képviselőiből álló munkacsoport, amely közösen határozná meg a visszaváltási rendszer kialakításának részletes szabályait.

A visszaváltási rendszer stratégai modelljének kidolgozásában a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, a Magyar Sörgyártók Szövetsége, a Magyar Szeszipar Szövetség és Terméktanács, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség és az Országos Kereskedelmi Szövetség vett részt.