Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kirobbanása, 2020 áprilisa óta két kivétellel minden egyes hónapban elmaradt a boltos világ teljesítménye a korábbi év azonos hónapjától, az eladott áruk mennyiségét nézve - a két kivétel a június és a július hónapok voltak, de akkor is csak néhány tizeddel kúszott feljebb a változatlanságot jelző nulla szint fölé a boltos mutató. Így volt ez 2021 első negyedévében is, nem is kicsit, mivel az év első három hónapját együtt mérlegre dobva a mínusz 3,2 százalék. Igaz viszont, hogy az összehasonlítás alapját képező 2020 eleje még erős hónapok sora volt, főleg az akkori márciusi nagy spájzolások nyomán.

Április a nagy bukás hónapja volt, most is, és a második boltnyitás sem segített. 2020 áprilisában az iparcikkes boltoknak a hónap egészében zárva kellett lenniük (kevés kivétel volt), a spájzolás is kifutott, így összességében 10 százalékot bukott a boltos világ: azzal együtt, hogy a hagyományos boltok zuhanása 16 százalék volt, a webáruházak ezen 6 százalékot azért javítottak (náluk megkétszereződött a piac, mivel csak a weben lehetett vásárolni iparcikk féleségeket). Ezzel kell összehasonlítani 2021 áprilisát.

Idén március 8-tól április 7-ig boltzár volt (szigorúbb, mint az egy évvel korábbi), a friss heti monitoros statisztika szerint, ami a március 29 és az április 30 közötti napok hagyományos boltos kasszaadatait méri (webáruházak nélkül, folyó áron, tehát amit a nyugta mutat), 2 százalék volt 2021. áprilisában a növekmény - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. Ehhez a lényegében az egész áprilisi hónapot lefedő mutatóhoz hozzávéve, hogy a drágulás lefelé, a webáruházak felfelé húzó hatással bírnak, az derül ki, hogy nem lesz nagy eltérés a boltos világ 2020 és 2021 áprilisai között.

És ez nagy baj, különösen a hagyományos iparcikkes boltok számára, amelyek április 7-től újra kinyithattak, tehát a hónap végéig maradt három hét, amikor már nyitva lehettek. A várakozásokkal szemben azonban ez nem  javított a mérlegükön, sőt, sokat rontott.

A heti monitoros statisztika szerint ugyanis 2021 áprilisában 13-14 százalék volt a kasszaadatok növekedése az élelmiszeres boltokban, elsősorban azért, mert 2021-ben nem április legelején, hanem egy héttel későbbre estek a húsvét napjai, amikor az ünnepeket megelőző napokban többet költenek a szokásosnál a családok az élelmiszeres boltokban. A 2 százalékos növekmény tehát egyik oldalról úgy jött ki, hogy a kasszás mutatót az élelmiszeres boltok és még a gyógyszertárak 18 százalékos többlettel felfelé tornázták. Na de akkor valaminek egy másik oldalról lefelé kellett nyomnia.

A különféle iparcikkes boltok áprilisi piaca tehát tovább esett, nem is kicsit. Ráadásul úgy, hogy az összehasonlítás alapját képező előző év áprilisában végig zárva kellett lenniük, azaz 2021-ben volt három hét előnyük, a nyitva tartást nézve. Ez a heti monitoros mutatókon azonban egyáltalán nem látszik, a hagyományos iparcikkes boltok tovább zuhantak. A járvány előtti 2019-es áprilisi 300 milliárd forint körüli piacuknak már több mint felét elveszítették.