Az iskolakezdés előtti időszakban teljes éves tanszerforgalmuk 40-50 százalékát bonyolítják - mondta el Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs vezetője. Hozzáfűzte: évről-évre nő a hipermarketek részesedése az iskolakezdési piacon, a piaci forgalom nagyobb részét mára ezek a kereskedelmi egységek realizálják.

Minden évben két nagy bevásárlási hullám szokott lenni, augusztus első és utolsó tíz napján - mondta Gillemot Katalin. A legnagyobb kereslet a kisalakú, olcsóbb füzetek, spirálfüzetek, rajzlapok, írólapok, füzetborítók iránt mutatkozik, mivel ezek azok a termékek, amelyek nagy biztonsággal előre is megvásárolhatók.

Konkrét iskolai csomagjuk nincs, mert nagyon sok iskolában egyedi igényeket fogalmaznak meg - mondta a kommunikációs vezető. Idén népszerűek a licences termékek, így például a Hannah Montana, a Verdák, a Toy Story, a Star Wars, a Bakugan, a Spiderman, a Hello Kitty, a Princess, a Winnie the Pooh, a Shrek, vagy az Avatar figurákkal díszített felszerelések - derül ki az Auchan iskolakezdési tájékoztatójából.

Az arukereso.hu internetes ár-összehasonlító portál az iskolakezdési szokásokról készítette legfrissebb felmérését. Az eredményekből kiderül: a magyarok 79 százaléka már augusztusban bevásárol az iskolakezdésre, míg 21 százalék az utolsó pillanatban, szeptemberben vásárol be.

A kutatásból kitűnik, hogy minden második magyar számára fontos, hogy a tanszercsomag ne csak olcsó, hanem tartós és színvonalas is legyen. A megkérdezettek 40 százaléka az interneten jár utána az iskolai kellékek árának, 32 százalék szórólapokból, újságokból tájékozódik, 21 százalék pedig több boltba is ellátogat felmérni az árakat.

A kutatás eredményei szerint a válaszadók 40 százaléka 15 000 és 30 000 forint közötti összeget tervez költeni az iskolakezdésre, 22 százalék 5-15 000 forint között, 19 százalék pedig 30 000 és 50 000 forint között. A válaszadók alig több mint tizede szán 50 000 forintnál többet az iskolakezdésre.