Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Tizenöt év, 75 ezer páciens, 3 ezer kisbaba − ez a telki kórház működésének rövid mérlege. Az 50 szobás, 100 ágyas magánkórház kapacitásait átlagosan 40 százalékban használták ki, így rövid időszakokat kivéve folyamatosan veszteséget termelt, és mivel belátható időn belül nem is lehetett volna nyereségessé tenni, az intézmény ma bezárja kapuit. A bezárással keletkező hiányt a telki kórház vezetősége szerint nem lesz könnyű betölteni, olyan intézményt ugyanis nem látnak, amelyik egy az egyben át tudná venni az intézmény széles spektrumú, mátrix jellegű fekvőbeteg-ellátását, más szereplők szerint azonban nem hagy nagyobb űrt a piacon az intézmény bezárása.

A többi, fekvőbeteg-ellátást is nyújtó privát intézmény jellemzően azonos típusú ellátások köré szervezi a szolgáltatásait, tehát a páciensek várhatóan a megoldásra váró egészségi probléma alapján fognak majd választani − írta lapunk kérdéseire adott válaszában Boda Kornélia, a telki kórház marketingvezetője. Nem a versenytársak fogyatkozását, hanem egy hasonló gondolkodású vállalkozás visszavonulását látja a telki kórház bezárásában a Budai Egészségközpont (BEK) − mondta lapunknak Kiss András marketingvezető, aki szerint a lépésnek nem lesz jelentős hatása az intézmény forgalmára. Akik eddig a privát gerinc-, ortopédiai sebészeti szolgáltatásért az exkluzív környezet miatt inkább Telkit választották, azok közül lehet, hogy néhányan a BEK-be mennek, de onkológiai, nőgyógyászati privát fekvőbeteg-ellátást nem nyújt a központ − ez nem is cél, mivel a mozgásszervi fekvőbeteg-ellátásra fokuszálnak a jövőben is. A privát járóbeteg-ellátás erősítése konkurenciát jelenthet, Kiss szerint azonban egy színvonalas, átláthatóan működő magánrendelő elfér még a piacon. A BEK háttérkórháza, az Országos Gerincgyógyászati Központ OEP-finanszírozott fekvőbeteg-ellátást nyújt, a finanszírozást 100 százalékosan ki is használja, a valós kapacitás azonban nagyobb ennél, a fennmaradó részt külföldi privát betegek ellátására használják fel.

Különösen a szülészet és a sebészet területén várja a páciensek számának növekedését a Róbert Károly Magánklinika, de a fekvőbeteg-ellátás minden olyan szakterületén elképzelhető bővülés, amelyek Telkiben elérhetőek voltak − közölte lapunkkal Lantos Gabriella operatív igazgató. Itt szülészet-nőgyógyászat, általános, ortopédiai, gerinc, ér- és kéz-, urológiai és andrológiai sebészet is várja a pácienseket − onkológiára nincs engedélye az intézménynek, erre még a magánellátásban nem alkalmasak a körülmények. Az 55 ágyas fekvőbeteg-osztály bővítését Telki bezárásától függetlenül is tervezte a kórház, egy 25 ágyas osztály megnyitásával. A szülészet kivételével azonban akut ellátást ezután sem nyújt az intézmény, mert ennek magas költségeit ma, a betegségbiztosítás elterjedtségének hiányában a piac nem képes megfizetni. A klinikát évente 15 ezer beteg keresi fel, évi 3 ezer műtétet és 500 szülést vezetnek, csaknem teljesen magánellátás keretében. Lantos Gabriella szerint az állami rendszerben jellemző hálapénz miatt nehéz a gazdaságos működés, ezért csak olyan kezeléseket nyújt a kórház, amelyek után a gyógyulási idő viszonylag rövid, így a betegek képesek a valós költségek megfizetésére.

Nem látja nehezen pótolhatónak a keletkezett űrt Illanitz Elemér, a Dr. Rose Magánkórház orvosigazgatója, aki lapunknak elmondta, a belvárosi intézményben ugyanúgy elérhető minden szolgáltatás egy helyen. A páciensek száma évről évre nő, a nőgyógyászati és sebészeti beavatkozások mellett ma már sok az ortopédiai műtét. A kihasználtság változó, az osztály aktív, inkább követik a betegségek megkívánta kórházi tartózkodási időt, mint az OEP által előírt műtét utáni határnapokat − hangsúlyozza Illanitz. A kórház nem áll szerződésben az OEP-pel, a betegek azonban egészségpénztári befizetés terhére vagy biztosítón keresztül is igénybe vehetik az ellátást. Az intézmény járóbeteg-részlege több mint 28 szakterületet fed le, a diagnosztikai eszközök, illetve a háromműtős fekvőbeteg-osztály is házon belül található. Az orvosigazgató szerint a járóbeteg-ellátás a telki kórházban jelentősen meggyengült, véleménye szerint már az egyre több helyen elérhető egyszerű rendelőintézet szintjére − ahol ha baj van, a magánkórházi ellátásra megfelelő színvonalon már csak a Dr. Rose-hoz tudják irányítani a beteget. Az intézmény 2010-ben nyitotta meg szülészeti és fekvőbeteg-részlegét, a telki ellátáshoz hasonlóan itt is sebészeti, plasztikai sebészeti, nőgyógyászati, urológiai, fül-orr-gégészeti és ortopédiai beavatkozásokat végeznek. A hat éve működő járóbeteg-részleg elérte kapacitásának határát, ezért szeptember elején új egység nyílik és a szolgáltatási paletta is bővül, elsődlegesen a vállalati ügyfeleknek kínálnak majd új konstrukciójú éves kártyákat és szűrőcsomagokat.