Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Feltehetően kormányzati berkekben már komolyabban latolgatják, mit is érdemes kezdeni egy december 24-i munkaszüneti nappal, amelyhez már zajlik a népszavazás a szakszervezetek támogatásával. Csak találgatni lehet, hogy milyen eredménnyel és kinek a konyhájára és mit hozhatna egy esetleges népszavazás, egy azonban nagyon is valószínű: lenne támogató szavazat, nem kevés - értékel a portál.

A boltosok számára a tét, hogy kinyithatnak-e az üzletek, áruházak, piacok december 24-én. A vásárlóknak sem olyan egyszerű kérdés ez, hiszen azért a karácsonyi ünnepi bevásárlás nem egyszerű feladat, 25-én és 26-án zárva vannak a boltok, ez bővebb magyarázatot nem is nagyon igényel. De ha december 24-én sem nyithatnának ki a boltok, mivel a jelenlegi szabályok szerint munkaszüneti napon ezt nem tehetik meg (kevés kivételtől eltekintve), akkor bizony az ünnepi étkek és ajándékok vásárlása közepette három nap zárva tartással kell számolniuk.

A főpróba megvolt - egyszer

Volt már ilyen, pontosan a vasárnapi boltzár időszakában. A 2015 márciusának közepén indított hétvégi redőnyzár sűrűjében december 24-én, csütörtökön ugyan 12 óráig nyitva lehettek a boltok, de hát december 25-e és 26-a pénteki és szombati napra esett. Ezt követte a boltzáras vasárnap, így három napig a vásárló nyugodtan otthon felejthette a pénztárcáját, ha kirakatokat akart nézegetni.

A mérleg serpenyőjében így azért ott van egyrészt, hogy jó dolog december 24-én nem dolgozni és bíbelődni a munkanapcserékkel, szabadságolásokkal, csúsztatásokkal másrészt pedig kibírja-e bolt nélkül három napig a vásárló. A vasárnapi boltzár tapasztalatai szerint nem mindenki.

A munka törvénykönyve felsorolja a munkaszüneti napokat: összesen 13 nap van, amikor nem nyithatnak ki a boltok. Ha pedig a munkaszüneti nap vasárnapra esik, akkor ő az erősebb, mert ekkor a hét utolsó napján is a munkaszüneti napi szabályokat kell alkalmazni.

A Blokkk.com szerint ez túl egyszerű lenne így, mert ott vannak a munkanapcserék is, továbbá a december 24-e ledolgozása. Rendeletileg. Ez sem közömbös egy döntés mérlegelésében.

Felborul a nyitva tartás rendje?

Ha a szabályok addig változnak és december 24-e munkaszüneti nap lesz (így nem is kellene előtte ledolgozni), a boltok nem nyithatnának ki. Viszont lenne előtte egy hétvége bevásárlásra, így akár viszonylag nyugodtabb indítás is lehetne.

A naptár 2019-ben is a munkaszüneti napiak pártjára állt, hiszen december 24-e keddi napra esik, így a közbeeső hétfő a szokásos munkanap cserével heti pihenőnap lehet, így már három nap maradna bevásárlásra (a hétvégével együtt), tehát még több idő lenne az ünnepek előtt bevásárolni. 2020 december 24-e csütörtökje pedig nagyon messze van.

De a december 24-e sem ússza meg munkavégzéssel. Legutóbb 2015-ben esett így a naptár, - vasárnapi boltzár ide, vasárnapi boltzár oda - amikor december 24-e csütörtöki napra esett, így bizony ezt heti pihenőnappá varázsolta rendeletében a nemzetgazdasági miniszter és előtte, december 12-én, egy szombati napon le is kellett dolgozni. 2016 könnyebb eset volt, mert december 24-e szombatra esett, így a csere-bere elmaradt.

2017 december 24-e vasárnapja sem kíván semmiféle abajgatást, hiszen a többség amúgy sem dolgozik, az egy szem szombat pedig elég soványka az ünnepi nagybevásárláshoz. Ráadásul a nagypéntek már belopakodott ebben az esztendőben a munkaszüneti napok közé, egy második új pedig azért már valamelyest beleszámítana a termelő cégek teljesítményébe.

És egyébként miért ne maradhatna a szabály, hogy december 24-én valameddig - jelenleg 14 óráig - nyitva lehetnek a boltok? - áll a Blokkk.com-on.