Hiába alapítottak ugyanis több új céget, jelentettek be kevesebb csődöt és indítottak kevesebb felszámolást és kényszertörlést, mint az egy évvel ezelőtt, ezek együtt sem tudták ellensúlyozni a működő cégek számának csökkenését: a 2018 második negyedévi 499,8 ezerhez képest idén 491,7 ezer aktív cég szerepelt a Bisnode-csoport friss, június végi adataiban, ami több mint másfél százalékos csökkenést jelent.

A cégalapítási kedv a negyedévben látványosan, több mint 8 százalékkal emelkedett, így összesen 14,9 ezer céget hoztak létre. A csődök eleve nagyon alacsony száma tovább csökkent: 14 helyett csak 12 százalék volt, miközben a megszűnések száma 4 százalékkal, 19,5 ezerre emelkedett.

Iparágak szerint az új cégalapítások számát nézve messze az építőipar vezet: 3024 céggel, ez 23 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest, és csaknem kétszer annyi, mint a második helyen álló szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ágazat (1,5 ezer új cég). A dobogóra a kiskereskedelem került még fel, 1,3 ezer új vállalkozással.

Számos ágazatban ugyanakkor a cégalapítási kedv visszaesése észlelhető: ide tartozik a textilipar, a gépipar, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, a bútorgyártás, a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás, oktatás, művészet, szórakoztatás, szabad idő, illetve a legnagyobb visszaesést produkáló kommunális tevékenység (villamosenergia, gáz, gőzellátás, légkondicionálás, víz, szennyvíz, hulladék) ágazat.

A működő cégek száma általános a visszaesés minden iparágban, három ágazat kivételével, ezek:

  • ipari gép, berendezés, eszköz javítása (+0,7 százalék),
  • kommunális tevékenység (villamosenergia, gáz, gőzellátás, légkondicionálás, víz, szennyvíz, hulladék) (+2,7 százalék),
  • építőipar (+2,7 százalék).

A legtöbb céget a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területe vesztette, ahol a korábbi adatokhoz képest 1,7 ezerrel kevesebb aktív cég volt (ez tavalyhoz képest 2 százalékos visszaesés), igaz itt működött a legtöbb cég az iparágak közül, összesen 81,6 ezer. Sok céget vesztett még a nagy- és a kiskereskedelem: 1665-tel és 1488-cal kevesebb cég működött, ami 4, illetve 2,8 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

A megyék közül mindössze egy olyan volt, ahol nőtt a cégek száma tavalyhoz képest: Nógrád megyében kevesebb mint fél százalékos emelkedést jelentett az, hogy 21-gyel több működő cég volt idén. Az összes többi megyében csökkent a működő cégek száma, a legjelentősebb, több mint 3 százalékos esést Komárom-Esztergom megyében, a legkisebb mértékű, kevesebb mint 0,1 százalékosat, pedig Győr-Moson-Sopron megyében mérték - tette hozzá Keleti József, a Bisnode
Magyarország
ügyvezetője.

Látványos földrajzi eltérés van a cégek számában: a fővárosi 193 685-tel, illetve a Pest megyei 75 854-gyel szemben a legerősebb megye Győr-Moson-Sopron, amely 18 605 működő céget tudott felmutatni. Ezzel párhuzamosan a legnagyobb a cégalapítási kedv is az előbbi kettőben volt: a fővárosban 7252, Pest megyében 2151 új céget alapítottak ebben az időszakban.