Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A Rózsadomb kiemelkedően legdrágább telkén álló betontorzó jövőjéről az elmúlt hetekben reménykeltő információk jelentek meg, ám ezeket eddig sem a korábbi beruházó Excelsior Kft., sem a tulajdonos CIB Bank nem tudta vagy akarta hivatalosan megerősíteni. Annyi bizonyosnak látszik, hogy több komoly érdeklődővel folynak tárgyalások az egykori hotel értékesítéséről, de hogy ez milyen fázisban van, jelenleg nem tudható.

Az viszont alapvetően meghatározza a "szellemtanya" jövőjét, hogy a korábbi építési engedély − amelynek értelmében luxus apartmanházzá alakítanák az épületet − napokon belül lejár, ennek megújítására pedig nagyon kicsi az esély. A telek ugyanis természetvédelmi területnek számít, alatta pedig barlangrendszer található. Balaton Balázs, a II. kerület sajtóreferense kérdéseinkre írásban válaszolt. "Miután egyedi hatósági ügyről van szó, a tulajdonos felhatalmazása nélkül nem áll módunkban információt adni. A nevezett épület nincs és soha nem is volt a II. kerületi önkormányzat tulajdonában, más ingatlanával kapcsolatban nincsenek és nem is lehetnek terveink. A II. kerületi önkormányzat is szeretné, hogy a tájba nem illeszkedő, a városképet rontó betontorzó lehetőség szerint eltűnjön."

Az engedély lejárta esetén új helyzet állhat elő. Új épületet vagy épületeket ugyanis csak a jelenlegi betonváz lebontásával lehet(ne) felhúzni a telekre. A masszív betonváz lebontása viszont egyes becslések szerint 1-1,5 milliárd forintba kerülne − miközben az egykori hotel jelenlegi ára telekkel együtt sem haladhatja meg a 3-4 milliárd forintot.