Az Ersténél 2017 első négy hónapjában 30 milliárd forinttal bővült az új vállalati hitelek állománya az előző év azonos időszakához képest, a bank teljes vállalati hitelállománya április végén 380 milliárd forintot tett ki - idézi Szabados Richárd vállalati üzletágvezető közleményét az MTI.

Az Erste piaci részesedése a vállalati hitelekből jelenleg 6 százalék körüli, amit az év végére 7 százalékra kívánnak növelni. A bank vállalati üzletága egy év alatt több mint 700 új ügyfelet szerzett. A számlájukat náluk vezető cégek tranzakcióinak volumene is 22 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az üzletágvezető elmondta, hogy a nemfizető vállalati hitelek aránya jelentősen csökkent, 2017 áprilisának végére a bank vállalati üzletágában az egy évvel korábbi 11 százalékról 2,5 százalékra esett vissza. Ez azt mutatja, hogy a korábban nehéz helyzetbe került cégek közül sokan ismét talpra álltak, visszanyerték hitelfizetési képességüket.

A banknál arra számítanak, hogy az év egészében nettó módon 15 százalék felett tudja növelni új vállalati hiteleinek állományát az Erste, miközben a teljes vállalati hitelpiacon idén 5 százalékos bővülést prognosztizálnak a szakértők.

A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitel programjának (nhp) március végi lezárása nem okozott törést az Erste vállalati hitelezésében. A bank már tavaly bevezette az Erste növekedési program hitelét, amely így most az nhp-konstrukció helyébe léphetett, hiszen fix kamatozású, hosszú futamidejű forint finanszírozást nyújt az ügyfeleknek - mondta Szabados Richárd.