A magyarországi internetszolgáltatók közötti forgalom jelentős része eddig csupán egyetlen helyen, a Victor Hugo utcai BIX központon keresztül bonyolódott. Eddig ez a „kicserélő” központ kapcsolta össze a hazai internet szolgáltatókat és tette lehetővé a közvetlen „átjárást” a hazai internetezők és a hazai portálok között.

Ennek a csomópontnak egy esetleges kiesése a teljes magyar internetforgalmat hátrányosan érintette volna. Szeptember 1-től a BIX központ az eddigi egy helyett, további két helyen működik majd. A fejlesztések eredményeként szinte nullára csökkent annak az esélye, hogy valamilyen meghibásodás miatt akadozzon Magyarországon az internetszolgáltatók közötti forgalom.

Az új BIX csomópont elhelyezésére szolgáló infrastruktúra kiépítésére az Invitel és a C.E.C.C. (Közép Európai Tőkebefektetési Kft.) alkotta konzorcium kapott lehetőséget az Internet Szolgáltatók Tanácsától (ISZT). A megállapodás értelmében az ISZT a Dataneum épületében – ahol az Invitel adatközpontja a DataCenter is működik – helyezte el azokat a nagyteljesítményű, az internet forgalmat továbbító eszközöket, amin az új BIX csomópont infrastruktúrája üzemel. Az alapberuházást tízmilliót meghaladó összegből indította el a konzorcium.

Zsembery György, az Invitel üzleti működésért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy hatalmas szakmai felelősség, hogy mostantól a teljes magyar internet hálózat működtetésért részben az Invitel is felel, miközben a cég is hozzájárul ahhoz, hogy biztonságosabban üzemeljen Magyarország internet hálózata.

Az Invitel feladata a folyamatos és zavartalan hozzáférést biztosító hálózati, illetve távközlési infrastruktúra kiépítése, a C.E.C.C.-nek pedig a hálózati eszközöknek helyet adó adatközpont kiépítése volt. Az Invitel sem árakban, sem műszaki paraméterekben nem tehet semmiféle megkülönböztetést az ügyfelek között, akik úgy döntenek, hogy a Dataneumban akarnak a BIX csomóponthoz (BIX-DC) csatlakozni.