Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szaporodnak a hírek arról, hogy a fapados légicégek nem győzik kiszolgálni az utasaikat, a munkaerőhiány miatt egyre több a járattörlés és kimaradás, ami miatt utasok tömegei maradnak ott a repülőtereken.

A pórul járt ügyfelek sokszor csak másik géppel tudnak tovább repülni, de az is megesik, hogy a kint tartózkodásukat meg kell hosszabbítaniuk egy-két nappal, mert nem indul több repülőjárat. Emellett sokszor megesik, hogy ha találnak is alternatív járatot hazafelé, az jóval többe kerül, mint az eredetileg megvásárolt repülőjegy. 

Hogyan enyhítsék kárukat a pórul járt utasok?

A szakértők szerint létezik megoldás arra, hogy ilyen helyzetben legalább a károkat enyhítsék a pórul járt utasok. 

A magasabb kategóriájú utasbiztosítások általában tartalmaznak már a járattörlésre, járatkimaradásra vagy a légi járatok csődjére szóló biztosításokat. Érdemes utánanézni, hogy a kiválasztott csomag mit tartalmaz, és ha nincs erre benne fedezet, akkor olyan utasbiztosítást kötni, amelyikben ez is benne van" - mondta lapunknak Németh Péter, a CLB Biztosítási Alkusz értékesítési vezetője.

Az ilyen szolgáltatások megfizethetik az utasok többletköltségeit, ha másik járattal kell hazautazniuk, vagy ha a repülőjáratok törlése miatt meghosszabbodik a külföldi tartózkodás, és ennek költségei vannak.

Korábban azt javasolták a biztosítók, hogy Európába elegendő egy alap utasbiztosítás, főleg akkor, ha csak városnézést, strandolást terveznek, vagy pedig üzleti útra indulnak az utasok. A magasabb kategóriájú biztosításokat a tengerentúli utazásokhoz ajánlották, például az Egyesült Államokba, ahol legendásan magasak lehetnek az orvosi ellátás költségei már egy kisebb betegség esetén is. 

A Posta Biztosító tűnik nyerő választásnak

Az alkuszportál összehasonlító felülete szerint az utasbiztosítások közül azonban valóban csak kevés tartalmazza a járattörlésre, késésre vonatkozó fedezetet. A Mapfre biztosítónál már a legkisebb csomag is fizet 100 eurót járattörlés esetén, sok nagy biztosítónál azonban ez a fedezet még a prémium csomagban sincs benne.

Az Allianznál is kaphatnak segítséget az ügyfelek, érdemes a nagyobb csomagot választani, a kártérítés összege ugyanis nagyobb.  

A legjobb konstrukciót viszont a Posta Biztosító kínálja, amelynél elérhető egy úgynevezett repülős kiegészítő elem, amely a többi társasághoz képest igen magas (250-600 eurós) kártérítési limiteket adott meg késések és járattörlések esetére, igaz, túlfoglalásra nem fizet. Egy négy fős család, két felnőtt és két 3-13 éves gyerek egy hétre valamivel kevesebb, mint 22 ezer forintért kötheti meg ezt a biztosítást. A Mapfre csomagjai 8736-16128 forint között vannak ugyanennek a családnak a számára, az Allianz legmagasabb kategóriás biztosítása 20400 forintba kerülne nekik. 

A Groupama Prémium késések vagy túlfoglalás esetén fizet, de a járatok törlésére nem. Az Aegon, az EUB és az Uniqa legfeljebb csak a késésekre térít valamennyit egyes csomagokban, se túlfoglalás, se járattörlés esetén nem nyújt kártérítést. Az Union Világjáró Net Horizont Prémium egyáltalán nem fizet ilyen esetekben, ahogy a Colonnade sem. Ugyanez a helyzet a Wáberer Biztosítónál és a K&H-nál, amelyek szintén nem fizetnek semmiféle légitársasági probléma esetén, hiába késnek a járatok, vagy törlik azokat a légitársaságok.