Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hiába volt járvány, tavaly nőtt a biztosítók díjbevétele - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett adataiból. "Nagy meglepetést nem hozott a biztosítási piacon a tavalyi negyedik negyedév: a díjbevételek nőttek, igaz, szerényebb mértékben, mint a megelőző években - mondta Pandurics Anett a Mabisz elnöke. A szerződéses állomány is nőtt kis mértékben, ami azt mutatja, hogy mind az ügyfelek, mind a biztosítók megtalálták a megoldást a biztosításkötésekre. Az adózott eredmény rekordot döntött, 84,2 milliárd forint lett, 20 százalékkal magasabb a 2019-esnél.

A pénzügyi veszteségek ellen sokan kötöttek biztosítást

A lakosság tudatosságát mutatja, hogy kitartottak a folyamatos díjas biztosításaik mellett. Az életbiztosítások is nőttek, s kiegyensúlyozottabbá vált az élet és a nem élet ágazat növekedése. Az életbiztosítási piacon belül a nyugdíjbiztosítások megint húzóágazatnak számítottak a 16,8 százalékos díjbevétel-növekedéssel. A csoportos és hitelfedezeti életbiztosítások szintén komoly mértékben bővültek.

A válság ráirányította a figyelmet egy kisebb ágazatra, a pénzügyi veszteségek elleni biztosításokra, amelyeknél a díjbevétel megugrott. A vegyes életbiztosításokba befolyó befizetések - amelyek súlya igen nagy a teljes szektoron belül - ezzel szemben jelentősen csökkentek, amit részben az elhúzódó válság, részben az előző év rekord teljesítménye is magyaráz.

A nem-élet piacon ugyanaz a vegyes kép látszik, mint a harmadik negyedévben: az utasbiztosítási szektor összeomlott, itt közel 60 százalékos zuhanás következett be a díjbevételekben éves alapon. A szerződések száma csak mintegy 17 százalékkal esett vissza, ami arra utal, hogy utaztak ugyan az ügyfelek, de rövidebb időre és jellemzően belföldre, ahol az átlagdíjak jóval alacsonyabbak.

Kevesebb volt az autós kár, de csak átmenetileg

A kgfb-biztosítások esetében a díjbevételek 7,3 százalékkal nőttek, a szerződések száma 3,8 százalékkal emelkedett. A kárráfordítás ugyanakkor csökkent, de csak átmenetileg. A kárgyakoriság kizárólag a második negyedében csökkent a szigorú kijárási korlátozásoknak köszönhetően, utána azonban gyorsan visszakorrigált. Az átlagkárok értéke is feljebb kúszott, amit a forintárfolyam, a sérelemdíjak radikális ugrása és a szervizdijak emelkedése is magyaráz.

Mint mindenki, a biztosítók is több forgatókönyvvel készülnek az idei évre, minden attól függ, mikor tér vissza az élet a normális mederbe. Átmeneti fizetési nehézségben lévők kaptak haladékot a biztosítóktól, nagy kérdés, hogy a válság elhúzódása mennyire fogja érinteni az idő előtti törléseket, fejtette ki Pandurics Anett.