Szeptember 6-án és 7-én négy BKV-telephelyen tartottak ellenőrzést. A 46 vizsgált jármű 40 százaléka volt alkalmatlan, nem egy esetben kifejezetten veszélyes a közúti közlekedésre.

Többek között nem megfelelően működő fékberendezés, a futómű és a kormányberendezés hibája miatt hozta meg döntését a kormányhivatal. Ezek mellett környezetszennyező működésre - olajszivárgás - is fény derült és előfordult, hogy egy járműnél több súlyos műszaki problémát is felfedeztek az ellenőrök.

A vizsgálatot követően a hatóság a közlekedők biztonságáért elrendelte a járművek javítását és műszaki felülvizsgálatát. Az előírások szakszerű végrehajtását újra ellenőrzik majd a Fővárosi Kormányhivatal munkatársai.

A BKV úgy reagált az ügyre, hogy náluk minden üzemkezdet előtt megtörténik a járművek ellenőrzése és karbantartása. Forgalomba csak olyan jármű kerül, amely megfelel a hatósági szabályoknak és nem veszélyezteti a közlekedés biztonságos fenntartását.

 A hiányosság miatt forgalomba nem engedett járművek többségének életkora 16 és 33 év között alakult. A BKV járműparkjának cseréje – a társaság lehetőségeihez mérten – folyamatos, ennek ellenére a budapesti közlekedési igények fenntartásáért olyan kiöregedett buszok forgalomba adása is szükséges, amelyek napi karbantartás során válnak biztonságos, a szabályoknak megfelelő állapotú járművekké.

Ez azonban sosem jelentheti azt, hogy balesetveszélyes, az utasokra vagy a közlekedés biztonságára veszélyes járművek kerülnek ki a forgalomba. A BKV felelőssége teljes tudatában és anyagi lehetőségeihez igazítva látja el közszolgáltatási feladatait a biztonságos közlekedés maximális szem előtt tartásával.

A BKV forrásainak függvényében folyamatosan cseréli az elöregedett járműveket. A közlekedésbiztonság mellett cél, hogy Budapest járműparkja egyre korszerűbb, környezetkímélőbb és fiatalabb legyen.