Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdán a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, amely csütörtöktől ingyenessé teszi a 14 éven aluliak számára a közösségi közlekedést Budapesten.

A BKK kifejtette, a szerdán megszavazott rendelet értelmében az érintett diákok annak a tanévnek az utolsó napjáig (azaz augusztus 31-ig) vehetik igénybe díjmentesen a szolgáltatást, amelyben a 14. életévüket betöltik. Minden olyan, 2007. szeptember 1-je után született, 14 év alatti gyerek ingyenesen utazhat a BKK járatain, aki érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkezik.

Tehát, aki 2007. szeptember 1-je és 2008. augusztus 31. között született, az 2022. augusztus 31-ig utazhat díjmentesen - írták.

A 14 éven aluliak azokon a vonalakon utazhatnak ingyen, amelyeken a Budapest-bérletek érvényesek. Tehát Budapest közigazgatási határán belül a BKK járatain, a környéki buszok budapesti szakaszain és a HÉV-ek budapesti szakaszain.

Ugyanakkor az ingyenesség nem vonatkozik a MÁV-Start, valamint a Volánbusz járataira. Így, ha valaki az agglomerációból utazik Budapestre vonattal, akkor a teljes vonalra meg kell vásárolnia a vasúti jegyet, ugyanis Budapest közigazgatási határán belül nem utazhat ingyen, hiába 14 éven aluli.

Az ingyenes utazásra jogosultság igazolását a 14 éven aluli diákok érvényes, magyar diákigazolvány (amelyen szerepel a születési dátum), vagy a kormányrendeletben meghatározott, diákigazolványt helyettesítő igazolás (amelyen szerepel a születési dátum) felmutatásával lehet igazolni. Ezeket az iratokat a jegyellenőrök, illetve - az elsőajtós rend szerint közlekedő járműveken - a járművezetők ellenőrizhetik.

Ha az ellenőrzött diák nem tudja felmutatni a szükséges igazolást, akkor a BKK jegyellenőrei pótdíjazhatják. Ebben az esetben a 14 éven aluli utas - 1000 forint külön eljárási díj megfizetése mellett - utólag is bemutathatja a diákigazolványát vagy az igazolást a BKK ügyfélközpontjaiban, és ezzel megszüntetheti a pótdíjazási folyamatot - tették hozzá.

A BKK szeptember 2. és október 31. között bérletvisszaváltást biztosít azoknak a 14 éven aluli diákoknak, akik azt a rendelet életbelépése előtt már megvásárolták és a bérlet érvényessége átnyúlik az ingyenes utazás időszakára. Ez alapján visszaválthatóak - a közoktatásban tanulóknak vásárolható - félhavi (15 napos), havi, negyedéves szemeszterre szóló és a kedvezményes éves Budapest-bérletek.

A szeptember elsejétől érvényes bérleteket a BKK teljes áron - kezelési díj és kérelem kitöltése nélkül - visszaváltja bármelyik személyes értékesítési ponton: ügyfélközpontjaiban, ügyfélszolgálatain, jegy- és bérletpénztáraiban. Azok a bérletek, amelyek érvényessége már szeptember 1-je előtt elkezdődött - egy kérelem benyújtásával - időarányosan válthatók vissza, szintén a BKK személyes értékesítési pontjain.

A 14 éven aluliak ingyenes utazásával kapcsolatban minden további fontos információ megtalálható a bkk.hu/14evalatt linken - írta a BKK.