A Van Hool A300 típusú szóló autóbuszából a BKV 2012-ben vásárolt 13 darabot Hollandiából. Az akkor 12 éves járművek nem számítottak fiatalnak.

Beszerzésük azonban gazdaságosabb volt, mint az általuk leváltott öregebb autóbuszok továbbüzemeltetése, felújítása lett volna, ráadásul az alacsonypadlós járművek a szolgáltatás színvonalát is növelték akkoriban. A vásárlást támogatták a 2009-ben forgalomba állított használt csuklós Van Hool AG300 autóbuszokkal szerzett jó tapasztalatok is – írja a közlekedési társaság.

A 13 darabos flottát a BKV Dél-pesti Divíziója üzemeltette, így a buszok jellemzően a főváros délkeleti térségében közlekedtek. A gyári támogatás és alkatrészellátás megszűnése a flotta folyamatos leépüléséhez vezetett.  Ennek köszönhetően mára csak az MCA-005 forgalmi rendszámú autóbusz maradt meg, amely május 22-én közlekedik utoljára utasforgalomban menetrend szerint.

A busztípus iránt érdeklődőket, akik szeretnék az autóbuszt utolsó kilométerein elkísérni, vagy akár megörökíteni, az MCA-005 május 21-én a 266-os, 22-én a 236-os vonalon, 23-án pedig kizárólag fényképezés céljából, utasszállítás nélkül várják.

Menetrend itt.