A BKV Zrt. Igazgatósága hétfőn elfogadta azt az előterjesztést, amely szerint a cég 2022. évi fizetőképességének fenntartásához 5 milliárd forintos készenléti folyószámla-hitelkeretre ír ki beszerzési eljárást számlavezető bankjai felé  közölte a vállalat, megerősítve aznapi lapértesülést..

Az ajánlattevők kisebb hitelösszegekre is tehetnek ajánlatot, 2022. december 30-ai lejárattal. A külső forrás bevonására rövid távon, 2022. január-március között kerülhet sor abban az esetben, ha a cég likviditási biztonsága ezt megköveteli.  A BKV Zrt. az ajánlatokat a fizetendő kamat és egyéb díjak egy évre vetített összege alapján rangsorolja, és az így kapott legalacsonyabb díjú, összesen 5 milliárd forint folyószámlahitel-keretre fog szerződni az eljárás lezárultával, 2021 decemberében.

Készenléti jellegű folyószámlahitel-keret beszerzését célzó tendert hirdetne a BKV. Az újabb kölcsönügylet részleteit taglaló előterjesztést hétfőn tárgyalja a cég igazgatósága – erősítette meg a Népszavának a főváros közlekedési társasága, de további részleteket nem árultak el sem a kondíciókról, sem a pályázatról. Arra a kérdésre se válaszoltak, hogy pontosan mire kell a pénz.

A napilap más forrásból úgy tudja, hogy a kölcsönre a járvány miatt továbbra is nagyon lassan csordogáló jegyár-bevétel, és a fővárosi önkormányzattól a Budapesti Közlekedési Központon (BKK) keresztül érkező havi apanázs akadozása miatt lenne szükség.

A BKK-val kötött közszolgáltatási szerződés értelmében a BKV havi bontásban kapja meg az általa nyújtott szolgáltatás ellenértékét. Azonban az idén esetenként jóval – hol 750 millióval, hol 1,5 milliárddal – kevesebb pénz érkezik havonta a cég számlájára.

Csakhogy a közlekedési cégnek már rég nincsenek tartalékai, amiből áthidalhatná a késve érkező, vagy a vártnál kisebb összegű közszolgáltatási díjból származó forráshiányt. A metróknak, a buszoknak és a villamosoknak pedig folyamatosan menniük kell. Erre kellene a több milliárdos folyószámlahitel-keret.