Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Black Friday-őrület első napján délig több mint 73 ezren vásároltak az eMAG-on, egy vásárló átlagosan csaknem három terméket helyezett a kosarába. Öt óra alatt így 210 ezer fekete pénteki akciós terméket vásároltak meg csaknem 5,5 milliárd forint összértékben, amiből mintegy 36 ezer Marketplace kereskedőpartner által árusított termék.

Jobbára "normálisan" vásárolnak az emberek, az azonban feltétlenül figyelemre méltó, hogy egyre inkább a tükröződnek a népszerű termékek listáján a napi megélhetési nehézségek. Azaz a lapos tévék és mobliltelefonok között nagyon fogy a leolcsózott klotyópapír és az - amúgy rendkívül káros és feleslegesen használt, emiatt a háztartások angyalarcú gyilkosának is tartott - mosás utáni öblítőfolyadék is.

Kora reggelhez és tavalyhoz képest is jelentősen - csaknem 5 százalékkal - nőtt a bankkártyás fizetések aránya, amit a vásárlók 45 százaléka választott.

Egymilliós OLED-tévé az eddigi legdrágább fekete pénteki termék

Az első öt óra alatt már 111 éjszakányi szállást/utazást rendeltek meg a fekete pénteki vásárlók az emag.hu-ról, és két rendelés érkezett már a befektetési célú érmére/nemesfém rúdra is.

Ugyanakkor a legdrágább termék, amit délig az eMAG fekete pénteki kínálatából megrendelt egy vásárló, egy 65 colos, prémium Philips OLED okostévé, amely még a 15 százalék fekete pénteki kedvezménnyel is 999 990 forintba került.

A hétköznapi vásárlók viszont ennél jóval olcsóbb tévéket keresnek: a tíz legjobban fogyó készülék közül csupán három modell 100 ezer forint alatti, öt modell 100-200 ezer forint közötti árú, és kettő még Black Friday kedvezménnyel is drágább 200 ezer forintnál.

A Black Fridayen akciózott játékok toplistáját az első órák adatai alapján a Lego-szettek uralják, a tíz legnagyobb számban eladott játék ugyanis mind ezek közül került ki - ezen belül azonban már vegyesen találhatók kisebb és nagyobb gyerekeknek, illetve felnőtteknek szánt készletek is. Még az építőjátéknál is népszerűbbek a nagy kiszerelésű, különböző, 130-200 darabos pelenkacsomagok és nedves törlőkendők.

Akciós áron még a vécépapír is kelendő

Idén rendkívül népszerűek az akciós áron kínált, egyébként teljesen hétköznapi fogyóeszközök is az eMAG Black Fridayán: a legtöbben a nagy kiszerelésű öblítőkből rendeltek, a második legnépszerűbb termék a mosogatókapszula, de idén a top 10-ben még az óriás, 72 tekercses kiszerelésű vécépapír is bejutott az első öt óra eladásai alapján.

Az akciós állateledelek is népszerű fekete pénteki termékek, ezek között a kutyaeledel erősen felülreprezentált, mivel a tíz legjobban fogyó termékből csupán kettő macskatáp.

Menő a csomagautomatás átvétel

Ha a teljes országos átlagot nézzük, tízből négy vásárló kérte eddig easybox csomagautomatába a rendelését, a rendelések 45 százalékát kérték házhoz szállítással, a maradékot pedig eMAG-szaküzletben vagy csomagponton veszik majd át (az easyboxszal lefedett településeken a rendelések 65 százalékát kérik csomagautomatába). Az eMAG három logisztikai központjából a Black Friday-es rendelések kiszállítását idén december 2-ig vállalja az eMAG.

Délig a háztartási gépek közül a legtöbb rendelés egy E energiaosztályú mosogatógépre érkezett a Black Fridayen akciózott háztartási nagygépek közül, a második legnépszerűbb termék egy D energiaosztályú felültöltős mosógép, a harmadik pedig egy ugyancsak kedvező besorolású, hőszivattyús szárítógép.

A tíz legnagyobb számban rendelt okostelefon között androidos és iOS-es telefonok is megtalálhatók - egyértelmű a középkategória dominanciája: például a Samsung A-sorozatának készülékei, az iPhone-okból pedig a korábbi, kedvezőbb árú 11-es és 13-as modellek kerültek be a top 10-be egy Honor és egy Xiaomi készülék mellett.