A boltok 2021 első negyedévi 351 ezres foglalkoztatotti létszáma még soha nem volt ilyen alacsony. Az egy évvel korábbihoz képest 27 ezer, a megelőző negyedévhez képest 16 ezer, az előző évi átlaghoz képest pedig 20 ezer fővel esett a létszám.

Már 2020-ban is kiolvasható volt a foglalkoztatottak statisztikájából, hogy a második negyedévben a boltzár időszakában (március 28-tól május 4-ig a megyékben, 18-ig Pest megyében és a fővárosban volt zárva az iparcikkes boltok zöme) esett a boltos foglalkoztatottak száma (ebben a mutatóban mindenki benne van, aki a boltokban ügyködik, vállalkozó, alkalmazott egyaránt, a vállalkozás nagyságától függetlenül) - írja a blokkk.com. Idén is bezárásra kényszerültek az iparcikkes boltok, még szélesebb körben is, mint egy évvel korábban, csak éppen nagyobb részben nem az első, hanem a második negyedévben (március 8-tól április 7-ig). Ebben az időszakban annak ellenére még nagyobbat esett a létszám, hogy ekkor a korábbi évvel szemben támogatást is lehetett kapni a munkaerő megtartása érdekében.

A boltbezárások eleve rákényszerítik a boltos vállalkozásokat a létszám újraszámolására, bárhol is tevékenykedjenek. Egyrészt próbálják megtartani a dolgozókat, hiszen számolni kell az újranyitással is. A bevételek elmaradása, illetve drasztikus csökkenése azt is jelenti, hogy az esetleges támogatások mellett a tartalékokhoz kell hozzányúlni, már akinek van még a leállított kasszákban. Sokaknak nem volt.

Az iparcikkes boltosoknak ráadásul nem csak a bezárásokat kellett megszenvedniük, amiknek a vége mindig is bizonytalan volt, hanem a többi hónapok piacvesztését is. A koronavírus járvány korlátozásai során 2020 márciusától 2021 áprilisáig az iparcikkes boltok 600 milliárd forint értékű piacot veszítettek. Ezt nehéz túlélni változatlan létszámmal.

Sok boltos reménykedett a javulásban az újranyitásokat követően, de az iparcikkes boltok forgalma 2020 áprilisától már egyik hónapban sem érte el a járvány előtti szintet. Az év végi felfutás is elmaradt, decemberben is nagy volt a piacvesztés az elmaradt ajándékvásárlások miatt, pedig ebben sok boltos reménykedett. Ráadásul 2021 is visszaeséssel indult (az összehasonlítás alapját képező egy évvel korábbi negyedév, 2020 eleje még erős volt). A boltszám csökkenésében is tükröződik a foglalkoztatás szintjének csökkenése 2020-ban, többségében iparcikkes boltok álltak le végleg. Feltehetően számos boltos a gyenge év végi ünnepi időszakot követően, 2021 elején húzhatta le a redőnyt, aki pedig nem, annak jött a márciusi boltzár.

Az elmúlt éveket nézve is folyamatos a foglalkoztatotti létszám leépülése a boltos világban. Ez összefügg a kereskedelem újabb átalakulásával, a webáruházak, továbbá a korszerű digitális technológiák térhódításával, ilyen például a hagyományos boltokban az önkiszolgáló pénztár.

Változnak a vásárlási szokások is, a családi költekezésben a szabadidő eltöltéséhez kapcsolódó fogyasztás súlya nő, a boltos vásárlásra kevesebb idő marad és kevesebbet is szánnak rá a vásárlók. A "kérek tíz deka párizsit - lehet-e két dekával több" féle módi erősen visszaszorulóban.