A friss érték nagyobb az áprilisi (55,1 pont) értéknél, és a második legmagasabb májusi érték. Május összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a májusoké 52,7 pont) - írták a logisztikusok.

A részindexek közül a termelési mennyiség indexe nőtt áprilisi értékéhez képest, és 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenötödik alkalommal - a mostani érték átlag feletti.

Az új rendeléseké jobban erősödött, a mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig egy alkalommal mértek magasabb májusi értékeket a korábbi években.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszaktól eltérően májusban is csökkenésre utal, második alkalommal nyolc hónap bővülés után. Az index értéke alacsonyabb lett áprilishoz képest, és ezzel a tizenkettedik legmagasabb májusi 1995 óta.

A beszerzési mennyiségé nőtt áprilisi értékéhez képest, a mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a második legmagasabb májusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár negyvenegyedik hónapja.

A beszerzési árak indexe magasabb lett, és 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harminchetedik hónapja lesznek magasabbak.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett áprilishoz képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt. Az exportindexnél hasonló folyamatról lehet beszélni.

Idén májusban acél, acéllemez, alapanyag, alkatrész, csirkecomb, csirkemell, csirkenyak, csirkerészek, disznó, élőállat, gyümölcsök, idomacél, palack, síklemez, tojás és vas kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt vasanyagból. Jelentősebb árcsökkenésről acél, alkatrészek, cink, csövek, kvarchomok, lemezek és szerszámok esetében számoltak be a válaszadók.