Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi januárokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú januári átlagot (52,9 pont), és az elmúlt három év átlagát (53,6 pont).

A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része csökkent decemberhez képest. A változások mértéke nyolc esetben érte el az 5 százalékpontot - állapították meg a logisztikusok.

A kimagasló decemberi érték után lecsökkent az index értéke, de továbbra is bővülést jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek a novemberben mért értékeik környékére tértek vissza a decemberi megugrás után.

A termelési mennyiség indexe csökkent decemberi értékéhez képest, de 50 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi tizenegyedik alkalommal.

Az új rendelések mutatója is csökkent, de 50 pont fölött maradt. A mostani értéknél 1995 óta csak kétszer mértek magasabb januári értéket (2018-ban és 2021-ben).

A januári szállítási átfutási idő hosszabb lett decemberhez képest, de az ütem némileg csökkent. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben is szinte végig 50 pont alatt volt. Az eddigi januári értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe csökkent, de 50 pont felett maradt. 

A foglalkoztatottsági mutató januárban is növekedésre utal, egymást követő negyedik alkalommal. Az index értéke kisebb lett decemberhez képest, de átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a tizenkettedik legnagyobb januárinak.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent decemberi értékéhez képest, de 50 pont fölött van tizedik alkalommal.

A beszerzési árak indexe ugyan alacsonyabb lett, de 50 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak tizennyolcadik hónapja nőnek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb januári.

Az importindex értéke csökkent decemberhez képest, de 50,0 pont fölött maradt. Az exportindex is csökkent az előző hónaphoz képest, sőt 50 pont alá kerülve jelzi az export mennyiségének szűkülését első hónapja.


E hónapban edzett acélnál, kacsamellnél és sárgaréznél jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alumíniumból, címkéből, csomagolóanyagból, fali lámpából, flakonból, kartonból, kiszerelési anyagból, lemezből, nyomdaipari termékekből, papírból, papír alapanyagból, speciális elektronikai eszközökből, vasból és vákuumöntőhöz szükséges műgyantából. Jelentősebb árcsökkenésről csak az acél esetében számoltak be.