A korábbi szeptemberekkel összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú szeptemberi átlagot (52,7 pont), de majdnem eléri az elmúlt három év átlagát (52,2 pont).

A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része csökkent augusztushoz képest, a változások mértéke hat esetben érte el az 5 százalékpontot - írták a logisztikusok.

Jó hír azonban, hogy a bmi-t alkotó részindexek összességében továbbra is kedvező képet mutatnak: az új rendelések mennyisége továbbra is dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége szinte megtartotta múlt havi erős növekedési ütemét.

A termelt mennyiség gyengébb ütemben, de tovább bővült. A foglalkoztatottság alindexe múlt havi szűkülése gyakorlatilag eltűnt. A szállítási átfutási idő értéke ezúttal is némileg növekedett, az elmúlt fél év második legmagasabb értékére, de továbbra is nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, még mindig utalva a globális ellátási láncok működésében érzékelhető problémákra.

A 2021 szeptember havi index kisebb az augusztusi (55,6) értéknél, és a tizenötödik legmagasabb szeptemberi érték. Szeptember összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a szeptembereké 52,7). Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag az e havinál minimálisan magasabb volt (52,2).

A termelési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50 pont fölött maradt. Az új rendelések indexe is hasonló pályán mozog.

A szeptemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem enyhült. Az index értéke 2020-ban is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi szeptemberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek mutatója egyhavi szűkülés után ötödik alkalommal bővül, az augusztusinál alig gyengébben. Az idei indexérték a legnagyobb szeptemberi 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index szeptemberben csökkenésre utal, második alkalommal háromhavi bővülés után. Az index értéke nagyobb lett augusztushoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a tizennegyedik legnagyobb szeptemberinek.

A beszerzési árak mutatója alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez az MLBKT válaszadói szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizennegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb szeptemberi.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent augusztushoz képest, de 50 pont fölött maradt. A másik külpiaci mutatónál hasonló a folyamat.

Ebben a hónapban alumínium, csavar, cső, egész nyúl, fa, fém, lemez, máj, műanyag, pulykamell, pulykanyak, rozsdamentes alapanyag, üveg, vasáru és zárszelvény kapcsán jeleztek a válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alumíniumlemezből, csomagolóanyagból, elektronikából, fából, fali lámpából, fémből, lemezből, műanyagból, nyomtatóalapanyagból, papírból, papír alapanyagból, rézből, sörös dobozból, speciális elektronikai eszközből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről papír esetében számoltak be.