A lipcsei BMW-gyár jelenlegi vezetője, Hans-Peter Kemser január 1-jén érkezik az épülő debreceni BMW-gyár élére. A kelet-magyarországi telephelyen eddig az infrastruktúrát építették ki, néhány épület alapozása, utak és vasúti vágányok készültek el. Az első épületek az új év elején épülnek fel, akkor már Kemser felügyelete alatt - olvasható a portálon.

Kemser az elektromobilitás specialistája a BMW-nél.

Az új osztály gyártása 2025-től indul Debrecenben. A kezdetben ezer alkalmazottat foglalkoztató gyárat zöldmezős beruházásban építik. Évente legfeljebb 150 000 jármű gördül le a futószalagról, azonban a kapacitások később megduplázhatók, ugyanis a terület rendelkezésre áll egy második ütem felépítése számára.

A debreceni gyár első épületépítési munkálatai során a központi irodaépület és a képzési központot hozzák létre. Az egymilliárd eurót meghaladó beruházásból, a magyar kormány 12,3 milliárd forint támogatásával, 560 focipályának megfelelő területen épül meg.

A BMW Group építési és létesítményfejlesztési csapata a jövő évben számos, nem technológiai jellegű épület felépítését kezdi meg, így többek között a tervezési, minősítési és képzési feladatoknak, valamint a humánerőforrás- és menedzsmentfunkcióknak otthont adó épületek is elkészülnek. A technológiai épületek – mint például a présüzem, a szerkezetépítő részleg, a karosszériafényező műhely és az összeszerelő csarnok – felépítésére vonatkozó pályázati kiírásokat az elkövetkező hónapokban nyitják meg.

A gyár építésével párhuzamosan zajlanak az infrastruktúra-fejlesztési munkák a térségben.

Bár a debreceni gyárban a BMW tisztán elektromos autói készülnek majd, a bajor gyártó nem mondott le róla, hogy más hajtásokat is fejlesszen a járműveinek. Oliver Zipse vezérigazgató azt nyilatkozta a skóciai klímacsúcs kapcsán, hogy nem lenne szerencsés a belső égésű motorok mesterségesen megfogalmazott, időhöz kötött tiltása.