Maszkot május 4-e óta kell viselni a boltokban, azóta a szabály többször is módosult. Szeptember 21-től például úgy finomítottak a rendeleten, hogy nem csak az eszköz viselése kötelező 6 éves kor felett, de annak folyamatosan el is kell takarnia az orrot és a szájat. Sőt ekkortól már a kendő, a sál vagy a plexi viselése sem megendegett, csak a maszk.

A maszkviselést a boltoknak kell ellenőriznie és a szabályokat betartatnia. Október 3-tól komoly büntetés várhat rá, ha ezt nem teszi meg.

A szabályok szerint maszk nélkül nem szabad belépni a boltba, ha valaki bent leveszi, akkor ki kell mennie. Nem lehet arra hivatkozni, hogy csak egy pillanatra vette le, hogy könnyebben kapjon levegőt.

A boltos ki sem szolgálhatja azt, aki nem visel maszkot!

Ha a vitát nem sikerül elsimítani, akkor a boltosnak rendőrt kell hívnia. (Nyilván, ha közben az illető távozik, akkor ezt is érdemes jelezni a hatóságnak).

A boltosnak az írásos és szóbeli figyelmeztetésen, felhíváson kívül más eszköze nincs a vásárlóval szemben, biztonsági őrnek sem - hívja fel a figyelmet a Blokkk.com.

A boltosok érdeke is a szabályok betartatása, hiszen büntetést kaphat a szabálysértések számának függvényében. Első alkalommal figyelmeztetést, második alkalommal 100 ezer és 1,5 millió forint közötti bírságot kockáztat. A harmadik alkalommal a boltot legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra bezárathatják. A negyedik jogszegésétől kezdve az üzletet legalább a  kötelezettségszegések alkalmainak számával megegyező számú napra, de hasonlóan a harmadik esethez, legfeljebb egy év időtartamra lehet bezárni.

Maga a vásárló pedig helyszíni bírságot kockáztat, ha nem viseli a maszkot.