A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) úgy nyilatkozott korábban, hogy 200 ezer forint alatt nem találni eladót. Ezzel szemben az egyes megyékben a havi bruttó átlagkereseteket nézve, bizony akad ilyen - pontosabban 14 megyében, ami azt jelenti, hogy az ország nagyobb részében - figyelmeztetnek a portálon.

A 218 ezer forintos boltos kiskereskedelmi átlagot nézve csak Fejér (247 ezer forint), valamint Pest megyékben (232 ezer forint) és Budapesten (228 ezer forint) nagyobb az eladók bérátlaga az országosnál a statisztika szerint.

Meglepő, de az átlag alatt van a bér az egyébként a legfejlettebb megyék közé tartozó Győr-Moson-Sopron (197 ezer forint), Vas (194 ezer forint) és Komárom-Esztergom (194 ezer forint) megyékben - utóbbit éppen hogy megelőzi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (195 ezer forint). A sor végén Békés (188 ezer forint), Hajdú-Bihar (187 ezer forint) és Nógrád megyét (185 ezer forint) találjuk.

A blokkk.com szerint nem úszható meg azért némi statisztikai módszertan. A KSH a részletesebb munkaügyi adatokat a négy főnél nagyobb vállalkozásokról gyűjti és összegzi, de vannak kisebbek is. Ezért nem kell meglepődni azon, hogy a nagyobb boltosok eladóinak létszáma egyes megyékben kisebb a boltok számánál. Ezekben nagyobb arányú az öt főnél kisebb foglalkoztatotti számmal ügyködő bolt (ami statisztikában összegzett létszámban nincs benne), vagy éppen az olyan egyéni vállalkozók száma, akik maguk állnak a pult mögött.

A 20 területi egységből mindössze három van (az egyébként bérben dobogós Fejér, Pest megyék és a főváros), ahol a nagyobb boltok eladóinak létszáma nagyobb, mint a boltok száma, máshol fordított a helyzet. Ez viszont egy elaprózottságot is mutat, tehát sok a kisbolt, amelyek boltonként kevés eladót foglalkoztatnak.

Képünk forrása: Shutterstock