Keserű vallomást tett egy plázás bolt eladója a napokban: ők bizony a boltzárak idején nem kaptak fizetést. Nagyon nem szeretne újabb bezárást.

A heti monitoros statisztikában nyomon követhető, hogy a járvány előtti időszakhoz képest egyre több pénzt hagynak a vásárlók a boltokban az online kasszaadatok alapján. Serkenti őket, hogy további drágulás várható, jobb most megvenni, amire futja, meg közben irdatlan pénzt szív ki a pénztárcákból a benzin, és sűrűn szállingóznak a nehézkes áruszállításokról a hírek - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. Az sem vásárlócsábító felirat a nyitva tartás mellett a bejárati ajtón, hogy eladót keres a bolt, hiszen akkor könnyen lehet hosszabb sorállás a boltos dologból.

A járvány miatt több környező országban bezárták a boltok egy részét. Egyes üzletláncok már korábban elrendelték az eladók számára a maszk viseletét, kormány pedig november 20-tól a boltban mindenkinek. A járványügyi szakemberek pedig valamikor december első felére várják a járvány felfutásának fékeződését, ami az ünnepi bevásárlások legerősebb időszaka.

De a járványcsúcsot várhatóan az úgynevezett plató is követheti, amikor bár már nem nő, de nem is enyhül a járványhelyzet. Az ezüst és az arany hétvége közötti időszak, és az ünnep előtti hét tehát nem ígérkezik könnyűnek senkinek sem.

A hagyományos boltokban októberben 12 százalékkal hagytak több pénzt az online kasszaadatok alapján a vásárlók, mint 2019 azonos hónapjában. November első felében pedig 1-2 százalékot feljebb csúszott ez a mutató. (Szeptemberben 9 százalék volt a növekmény a járvány előtti 2019-es azonos havi szinthez képest.)

Boltos bevételek
szeptemberoktóber
201910351106
202010501109
202111941280
milliárd forint, október: becsült adat
Forrás: KSH

Ebből már előrevetíthető, hogy az októberi szokásos havi statisztika a szeptemberihez hasonlóan 6 százalék körüli emelkedést fog mutatni, mennyiségben.