A nyílt tender az uniós közbeszerzési közlönyben jelent meg. Az Alba Airport Repülőtér belföldi légiforgalmat lebonyolító, sport és üzleti célú kisrepülőtér lesz, polgári célú, nem nyilvános repülőtérként fog működni. Paraméterei megfelelnek az ICAO 3C előírásainak. Így a futópálya hossza: 1  200 és 1 800 méter  közötti,  a repülőgép szárnyfesztávolság 24-36 méter, a főfutómű kerekek külső távolsága pedig 6-9 méter.

A nyertes ajánlattevő feladata a fejlesztési elképzelések vizsgálata, megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, a projekt megvalósíthatóságának alátámasztása, a legmegfelelőbb változat kiválasztására vonatkozó javaslat és részletes tervezési program elkészítése. Ezek alapján a kiválasztott tervváltozatra az engedélyezési tervek egy következő lépcsőben elkészíthetőek, az engedélyezési eljárások lefolytathatóak.

Ajánlatot az tehet, aki rendelkezik legalább egy intermodális terminál vagy állomás kialakítására vagy fejlesztésére irányuló, vagy közlekedési kapcsolattal rendelkező áruforgalmi központ vagy logisztikai központ vagy ipari park kialakítására vagy fejlesztésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére vonatkozó referenciával.

Az ajánlattételi határidő augusztus 26. Az értékelésnél 50-50 súlyszámmal szerepel az ár és a minőség is.

A Napi.hu tavaly novemberben írt arról, hogy az Alba Airport Repülőtér sport- és üzleti célú nyilvános polgári kisrepülőtér fejlesztéshez szükséges részletes megvalósíthatósági tanulmány készítéséhez 750 millió forintot hagyott jóvá a kormány.