Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Munkavállalói kérésre a szakszervezet aláírásgyűjtésbe kezdett, melynek célja, hogy a többi magyarországi járműipari multinacionális vállalathoz hasonlóan - a legtöbb gyárban már körülbelül egy hónapja fel van függesztve a maszkszigor - az üzemcsarnokokban dolgozó munkatársak számára a maszkviselés ne legyen kötelező - mondta lapunknak Kozma Zsolt, az ÉTMOSz elnöke.

Elmondása szerint jelen pillanatban semmi nem indokolja már, hogy a vállalatnál maszkot kelljen hordani, hiszen országos szinten is jelentősen enyhítették a korlátozásokat, és a dolgozók munkaidőn kívül sem viselnek maszkot. Ugyanakkor álságosnak tartják, hogy 12 órás munkarendben mégis maszkban kell dolgozniuk, miközben a technológia ezt sosem igényelte. 

Megfogalmazódott bennük a kérdés, hogy ha nincs járványhelyzet, akkor a vállalat miért tartat be ilyen szigorú szabályokat és miért nem törekszik a munkavállalók komfortérzetének javítására ezekben a nagyon meleg nyári napokban.

A kezdeményezés hatására 2-3 nap alatt 3 ezer aláírást sikerült összegyűjteni, és az aláírásgyűjtés folytatódik, amelynek eredményét a cégvezetésnek be fogják mutatni. Bíznak benne, hogy a Bosch módosítani fogja az eddigi szabályokat, de tisztában vannak vele, hogy a lehetséges enyhítés várhatóan csak a következő hullámig tarthat.

Kozma szerint az üzemcsarnokok ugyan klimatizáltak, de a légkondicionálók magasan, a munkaterület felett 15 méterrel helyezkednek el, a dolgozó a gépek között hosszú köpenyben dolgoznak, és a hőérzetük alapján jóval nagyobb a meleg. Nem tudnak a maszkon keresztül normálisan lélegezni, a szemüvegeseknek pedig hamar bepárásodik a szemüvege. A raktárhelyiségekben ennél rosszabb a helyzet, hiszen folyamatosan nyitva van a bejárati rámpa, így 28-30 Celsius fokra is fölmelegedhet a hőmérséklet.