Nagykovácsi közepén hatalmas zöld rét terül el a templom, a temető és a bölcsőde között. A terület egy része magántulajdon: a CBA-hoz kapcsolható (tulajdonosa, Breier László a CBA alapítói közt van) Vörösvár Invest Kft. vett meg az önkormányzattól 2011-ben 216 millió forintért egy egyhektárnyi területet. A telekre a CBA tervez Príma plázát építeni: az eredeti tervek még egy 6000 négyzetméteres, helyenként nyolc méter magas épületegyüttesről szóltak parkolóval, aztán a 2012-ben érvénybe lépett plázastop hatására módosítottak rajtuk, ma már csak 4000 négyzetméterről szólnak - olvasható a portálon.

A módosított tervekkel elindul a fejlesztés. 2015 nyara óta egyre szervezettebb formában tiltakoznak azok a nagykovácsiak, akik úgy gondolják, a falu közepére nem üzletközpontot kellene építeni. Ráadásul nem az óvoda-bölcsőde mellé (amelyet egyébként éppen a telekeladásból származó pénzből épített az önkormányzat). A tiltakozók szerint az úthálózat sem lesz képes megbirkózni a megnövekedett forgalommal, ezért inkább a nagyközség szélén kellene megépíteni a plázát, aminek a megépülése még a helyi kereskedőknek sem kedvez. Az önkormányzat azzal hárít, hogy a terület magánkézben van, és a tulajdonosa azt kezd vele, amit akar, s bár tárgyaltak egy esetleges telekcseréről a CBA-val, de az nem vezetett eredményre. A környezeti terhelést vizsgáló eljárások előzetes szakasza április 13-án megkezdődött, vagyis megindult a beruházás a maga útján.

Zárt ülésen döntöttek a bérletről

A tiltakozó helyieket összefogó Civilek Nagykovácsiért Egyesület (Cinke) tagjai szerint az önkormányzat egyszerűen csak nem tett meg mindent azért, hogy eltántorítsa a beruházót az eredeti terveitől, pedig ha nagyon akarta volna, megtehette volna.

Ráadásul a 2016. március 26-i zárt képviselő-testületi ülésen az önkormányzat arról döntött, hogy a szűk, régi, rossz állapotban lévő jelenlegi épületéből a Linum Udvarnak nevezett CBA-üzletközpontba költözik át. A beruházó vállalja a megfelelő önkormányzati helyiségek kialakítását, cserébe a település havi 800 ezer forintos bérleti díjat fizet a CBA-nak, tíz éven át.

A civilek kétszer is megpróbáltak ügydöntő helyi népszavazást kérelmezni, legutóbb a Budapest Környéki Törvényszék másodfokon elkaszálta a referendumot, mondván a helyi adókról, zárszámadásról, költségvetésről nem lehet népszavazást indítani, bár a kérdés nem erre vonatkozott. A tiltakozók idén február óta aláírásokat gyűjtenek, most már 1000 körüli aláírásnál tartanak (a polgármestert mintegy 1200 szavazattal választották meg). A Cinke nem áll le: május 7-re tervez tiltakozó demonstrációt, miközben a fejlesztés előkészületei haladnak tovább - írja a hvg.hu.