A cég 2020-ban indult, hároméves fejlesztési tervének részeként 3,5 milliárd forintos beruházással, saját és piaci banki (MNB kötvényprogramos) forrásokból valósította meg a Pannonia Grow nevű létesítményt - mondta el az MTI szerint az átadáson Hódos Ferenc, a zrt. stratégiai igazgatója.

A cél, hogy a vállalat egy olyan, hozzáadott értékkel bíró termékkörrel jelenjen meg a piacon, amely minden szempontból megfelel a körforgásos gazdaság elvárásainak; az alapanyagként használt kukorica minden részéből terméket állítanak elő, így nem keletkezik hulladék - tette hozzá az igazgató. Az új gyáregységben kukoricarostból állítják elő fermentált talajjavítót, amely új piacot teremt a társaságnak.

A 22 hektáros dunaföldvári üzem Európa legnagyobb, egy telephelyen működő biofinomítója. A zrt. 2019-ben 366 millió, 2020-ban 360 millió euró nettó árbevételt ért el döntő részben külpiacokon 94, illetve 95 millió eurós adózott eredmény mellett. Közlésük szerint a zrt.-nél mintegy 300-an dolgoznak, az új gyáregységben tíz új munkahelyet hoztak létre.

A dunaföldvári termelést 2012-ben elindító cég - honlapja szerint - évi 500 millió liter bioetanolt állít elő több mint egymillió tonna kukoricából. Emellett gyárt DDSG állati takarmányt, kukoricaolajat, az új üzemben pedig talajjavítót. A fejlesztés következő állomása egy árpafeldolgozó lesz.

Az átadáson jelen volt Mark Turley, a Pannonia Bio ír tulajdonosa is - írja az MTI.

Nagyban gyártjuk a bioetanolt

Amíg Magyarország kukoricaexportőr, addig létkérdés, hogy a kukoricát belföldön dolgozzák fel, minél nagyobb hozzáadott értékkel - mondta Nagy István agrárminiszter, hozzátette: a dunaföldvári üzem erősíti a helyi gazdaságot.

A magyar gazdaságban markáns szerepet töltenek be az első generációs biofinomítók: közvetlenül és közvetve több mint 11 ezer embernek adnak munkát, fontos stabilizáló szerepet töltenek be a szántóföldi növénytermesztésben. A bioüzemanyag-előállítók évente mintegy 3 millió tonna kukoricát dolgoznak fel fenntartható bioüzemanyagokká, és magas fehérjetartalmú, GMO-mentes takarmányokat is előállítanak, csökkentve ezzel az Európai Unió és a régió szójaimport-függőségét.

Magyarország - Franciaország és Németország után - az EU harmadik legnagyobb bioetanol gyártója, az egy főre jutó etanolgyártásban globálisan is csak Brazília és az Egyesült Államok előzi meg az országot - mondta a miniszter.

Az európai felhasználás 17 százalékát a magyar üzemek adják, az itthon megtermelt kukoricát így hozzáadott értékkel lehet exportálni. 2020-tól Magyarországon zökkenőmentesen bevezették a legfeljebb 10 százalékban etanolt tartalmazó E10-es motorbenzint, amely a klímavédelem mellett a hazai mezőgazdaságot is támogatja.