Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kevesek által ismert, de a magyar webáruházak egy jelentős része az Egyesült Királyságba van bejegyezve. Ezek amennyiben készletüket továbbra is ott tartják fenn, a vámolási költségek felmerülésével, illetve akár az áfaterhek növelésével is számolhatnak - írja kedd reggeli közleményében a BDO Magyarország.

Amennyiben egy brit kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkező cég eddig vámhatóságot érintő tevékenységet nem folytatott, annak most a vámigazgatási eljáráshoz, speciális azonosítót, úgynevezett VPID számot kell igényelnie. A rövid felkészülés során ajánlott lesz közvetlen, vagy közvetett vámügynök alkalmazása, amely a hatóság előtti eljárás során kellő ismerettel és gyakorlattal tudja az ilyen tapasztalatokkal nem rendelkező vállalkozások tevékenységét támogatni.

Az import során a vámolás sokszor már az EU másik tagállamában megtörténik, ilyenkor akár mellőzhető az import áfa megfizetése, azonban ekkor - szemben a hazai vámkezeléssel - az EKAER bejelentés lesz megkerülhetetlen.

Fontos kiemelni, hogy a kilépéssel a 2018-ban a magyar adóalanyok által megfizetett brit áfa visszaigénylési kérelemének elektronikus benyújtására is csupán március 29-éig lesz mód. Ugyanakkor pozitív következmény lesz, hogy brit magánszemélyek számára nyújtott egyes szolgáltatások esetén a későbbiekben már nem kell magyar áfát felszámítani. Ilyenek például a reklámszolgáltatások, az adatfeldolgozás és információközlés, a tanácsadási tevékenység, és egyes pénzügyi szolgáltatások is - hívja fel a figyelmet a BDO.

A közösségen belül olyan jól bevált és szívesen alkalmazott megoldások, mint a vevői készlet, a háromszög, vagy láncügyeletek is új megközelítést igényelhetnek a későbbiekben, amennyiben az ügyletek kiinduló, vagy végpontja az Egyesült Királyságban lesz.